2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2021. Április 18. 10:07, vasárnap | Világ
Forrás: HVG / Nyitókép: Reuters

Lukasenka: Merényletet terveztek ellenem

Lukasenka: Merényletet terveztek ellenem

Moszkva szerint a fehérorosz elnök élete is veszélyben volt, állítólag puccsot terveztek ellene.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombat este Telegram-oldalán bejelentette, hogy a fehérorosz hatóságok őrizetbe vettek egy összeesküvő csoportot, amely merényletet tervezett ellene és gyermekei ellen, és valószínűleg kapcsolatban állt az amerikai titkosszolgálatokkal. "Elfogtuk a csoportot, elmondták, hogyan tervezték ezt az egészet,” mondta a fehérorosz vezető. "Nyilvánvalóan külföldi titkosszolgálatok tevékenységének is nyomára bukkantunk. Valószínűleg az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt, nem tudom, ki dolgozott ott az amerikaiak közül,” tette hozzá.

Eközben Moszkvában, egy FSZB-sajtóhírben az volt olvasható, hogy a szolgálat őrizetbe vett két férfit, akik katonai hatalomátvételt, azaz puccsot készítettek elő Fehéroroszország kormánya ellen. A közlemény szerint Jurij Zjankovics fehérorosz-amerikai kettős állampolgár és Aljakszandr Feduta fehérorosz állampolgár fegyveres felkelést és katonai hatalomátvételt akartak kirobbantani a "színes forradalmak" mintájára Fehéroroszországban, helyi és ukrán nacionalisták részvételével, és meg akarták gyilkolni Aljakszandr Lukasenka elnököt.

„A puccsot stílusosan május 9-re tervezték, ez ugyanis a minszki győzelem napja. A fehéroroszországi biztonsági szervek és orosz kollégáik azonban leleplezték az összeesküvést, a gyanúsítottakat pedig átadták a hatóságoknak,” áll a nyilatkozatban.

Címkék: Lukasenka, puccs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.