2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Január 16. 10:00, hétfő | Világ
Forrás: tasr

Lezuhant egy repülőgép Nepálban, 68-an meghaltak

Lezuhant egy repülőgép Nepálban, 68-an meghaltak

A himalájai ország repülőterein még a tapasztalt pilótáknak is gondot okoz a havas hegyek közepén való fel- és leszállás.

Vasárnap délelőtt az utasszállító gép Katmandu fővárosból a 200 kilométerre található Pokharába repült, ahol a két hete üzembe helyezett repülőtéren szállt volna le. A légi irányítás nem sokkal a felszállás után elvesztette a kapcsolatot a pilótákkal. A repülőgép a Seti folyó szurdokába zuhant, roncsai azonnal lángra kaptak. A baleset helyszíne a kifutópályától mintegy másfél kilométerre található, erősítette meg a hírt a helyi légiközlekedési hatóság.

A hatóság közleménye szerint a Yeti Airlines társaság ATR 72-es kétmotoros repülőgépének fedélzetén 72 utas volt, köztük 15 külföldi és a négyfős személyzet. A külföldiek között öt indiai, négy orosz, két dél-koreai és egy-egy ír, ausztrál, argentin és francia állampolgár volt – erősítette meg Sudarshan Bartaula, a Yeti Airlines biztonsági vezetője és szóvivője. Meg nem erősített információk szerint a katasztrófának vannak túlélői, őket súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

A nepáli hadsereg szóvivője, Krisna Bandari az újságíróknak azt mondta, a gép gyakorlatilag darabokra tört.

A baleset oka egyelőre ismeretlen.

Az utóbbi években a nepáli légi közlekedés fellendült, hiszen egyre több árut és utast szállít a nehezen megközelíthető területek között, valamint a külföldről érkező turisták és hegymászók száma is nő. A személyzet képzettsége és a repülőgépek műszaki karbantartása azonban nem felel meg a fejlett országok biztonsági előírásainak. Az Európai Unió ezért minden nepáli repülőgépnek megtiltotta a légterébe való belépést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.