2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Október 09. 11:25, szombat | Kzélet
Forrás: Marton Máté

Lépcsőzetes jogfosztás?

Lépcsőzetes jogfosztás?

Nehéz lenne azt mondani, hogy korunk politikai folyamatait és döntéseit ne jellemezné szinten minden szempontból egy bizonyos, sokszor már szélsőséges megosztottság.

Erre a jelenségre tökéletes példa az abortusz és a hozzá kapcsolódó szabályozások, ami a héten nyert aktualitást országunkban, hiszen október hatodikán a parlament első olvasatban elfogadta Anna Záborská konzervatív parlamenti képviselő javaslatát az abortusztörvény módosításáról, természetesen a nagyobb szigor irányába.

Már az elején érdemes megemlíteni, hogy az OĽaNO-Keresztény Uniójának parlamenti képviselője mindenkit biztosított arról, a törvényjavaslatra további enyhítések várnak, számomra azonban ez nem változtatott a koncepció létjogosultságán, nem bírom ugyanis megérteni, mi szükség volt erre.

A javaslat által tervezett módosítások 48 óráról 96-ra növelnék a várakozási időt abban az esetben, ha a páciens életét nem veszélyezteti a terhesség, a beavatkozást pedig önként választja. Záborská azért tartja fontosnak ezt a változtatást, hogy a „leendő kismamának lehetősége legyen átgondolni döntését”, mivel úgy gondolja sokan nem is ismerik lehetőségeiket és mindössze anyagi helyzetük miatt döntenek a terhességmegszakítás mellett. Végül is tényleg, ugyan már miben befolyásolná egy megszületendő gyermek életét az, hogy anyja biztosítani tudja-e számára az emberhez méltó élet feltételeit….

Emellett minden reklámot betiltanának, aminek témája az abortusszal kapcsolatos ismeretterjesztés, köztük az egészségügyi intézmények tájékoztatásait is, ne hogy ez legyen „negatív befolyással” az érintettek döntéseire.

Az abortusz jelenlegi helyzetén kívül változtatna még a valamilyen egészségkárosodásban született gyermekek szüleinek járó, kihangsúlyozom, hogy egyszeri járulék összegén is, 3170 euróra emelve azt, mert ugye mind tudjuk, ilyen hatalmas összegből az ember akár két életet is le tudna élni…

A javaslat az által kapott zöld utat, hogy 130 képviselőből 75 szavazott mellette, az említettek szavazatokat pedig leginkább az OĽaNO, a Sme Rodina és, lássunk csodát, a neofasiszta ĽSNS képviselőit támogatták és egész biztos mind a 75 szavazat az országgyűlés női tagjaitól származott, bár lehet csak nekem van azzal problémám, hogy a nők életét ilyen gyökeresen megváltoztató döntéseket az esetek nagy többségében férfiak hozzák.

De ne démonizáljuk feleslegesen azt, amiben még az is lehet, hogy nincs olyan rossz szándék. A lehetőség nyitva áll, hogy Záborská könnyíteni szeretne az anyaság mellett döntők életén, de ne tekintsünk már el az mellett sem, hogy a legális terhességmegszakításig vezető út már a jelenlegi viszonyok szerint sem egyszerű, hiszen amellett, hogy az ára miatt sokszor a leginkább rászorulók nem tudják megengedni maguknak, a beavatkozást elvégző intézmények száma sincs éppen az egekben. Emellett elég az elmúlt két év viszonylatában vizsgálni a konzervatív politikusak abortuszhoz való hozzáállását és rájövünk, hogy az ilyen kezdeményezések nem mindig állnak meg eredeti céljuk elérésekor. Legyen az országban sok gyerek, sok új élet, de elsősorban legyen mindenki számára elérhető szexuális felvilágosítás és egy olyan családtámogatási rendszer, ami garantálja, hogy a munkahelyéről kilépő anya minden körülmények között biztosítani tudja a megfelelő életkörülményeket gyermeke és önmaga számára is.

Amíg az utóbbi feltételek nem teljesülnek, addig ne a családalapítás támogatójaként hivatkozzon valaki önmagára, hanem a nők jogainak korlátozójaként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.