2021. szeptember 23, csütörtök - Tekla

Hírek

2021. Szeptember 10. 12:04, péntek | Kzélet
Forrás: cas.sk / ADp

Lengyelország elhagyhatja az EU-t? Donald Tusk meglepő dolgokat mondott

Lengyelország elhagyhatja az EU-t? Donald Tusk meglepő dolgokat mondott

Az ellenzéki Polgári Platform elnöke nem zárja ki az Unióból való kilépést, tájékoztatott pénteken a DPA hírügynökség.

Tusk szerint a lengyelek gyorsabban otthagyhatják az Uniót, mint az bárki gondolná, ha a kormányzó Jog és Igazság (PiS) kampánya kicsúszik a kormány kezéből. Tusk, aki az Európai Tanács elnöke volt 2014 és 2019 között, ezt pénteken a TVN24 műsorában mondta. A vitát a kormányzó PiS párt egyik magasrangú politikusa robbantotta ki, amikor kétkedve beszélt a lengyelek és az Unió közötti kapcsolat fontosságáról.

Ryszard Terlecki, a PiS frakcióvezetője még szerdán nyilatkozta, hogy ha az EU nem változtat az irányvonalán, úgy Lengyelországnak drasztikus lépésekhez kell folyamodnia. Erről weboldalán tájékoztatott a Lengyel rádió. Terlecki szerint Lengyelország nem akar távozni az EU-ból, de nem hagyhatja azt sem, hogy belenyomják valamibe akarata ellenére. A lengyel kormány szóvivője, Piotr Müller pedig azt mondta csütörtökön, hogy Lengyelország biztosan marad az Unió tagja. „Azt szeretnénk, ha Lengyelország továbbra is az EU tagja maradna. De azt is szeretnénk, ha aktív tagjai lehetnénk a közösségnek,” mondta a szóvivő.

A Lengyelország és az EU közötti konfliktus a közelmúltban mérgesedett el, amikor az EU élesen kritizálta a lengyel igazságügyi reformok nagyját. Az Európai Bizottság emellett megkérte az Európai Bíróságot, hogy a lengyelországi reformok miatt pénzbüntetést szabjon ki északi szomszédainknak.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 20. 15:43, hétfő | Kzélet

Hivatalos! Štefan Hamran lett az új rendőrfőnök

Roman Mikulec belügyminiszter ma kinevezte ideiglenes rendőrfőnöki pozícióba Štefan Hamrant.

2021. Szeptember 19. 17:02, vasárnap | Kzélet

Manny Pacquiao indul az elnökválasztáson

A bokszoló a PDP-Laban nevű kormánypárt színeiben vág neki a fülöp-szigeteki választásoknak. A Pacman becenévre hallgató ökölvívót a sporttörténelem egyik legnagyobb harcosaként tartják számon.

2021. Szeptember 16. 14:24, csütörtök | Kzélet

Ferenc pápa a hazaútról üzent Szlovákiának

A Szentatya megígérte, hogy imádkozni a fog a szlovák nép nyugalmáért és üdvéért. Mindezt a Rómába vezető repülőgépről üzente nekünk – írja a cas.sk portál.