2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Június 14. 16:00, vasárnap | Világ
Forrás: denik.cz, 444.hu, BBC

Lengyel katonák „véletlenül” megszálltak egy cseh kápolnát

Lengyel katonák „véletlenül” megszálltak egy cseh kápolnát

Egy nem mindennapi eset történt Csehországban, amikor a lengyel katonák a határtól 30 méterre található kápolnát tévedésből elfoglalták. A látogatókat visszafordították, majd később kiderült, félreértés történt.

A lengyel védelmi minisztérium állítja, nem szándékos megszállásról van szó, félreértésből foglalták el a lengyel katonák a Pelhřimovban, Morvaország északkeleti részén található kápolnát. A kápolna egyébként egy a kevés emlékmű közül Pelhřimovban.

A hadsereg tagjai a koronavírus elleni védekezés keretein belül teljesítettek feladatot, a járőrözésnek a határ lengyel oldalán kellett volna megtörténnie. Az még mindig nem világos, milyen okból vonultak át a határt jelző Hrozová folyam túloldalára, ahol aztán a kápolnában több napig is állomásoztak. Igazából nem világos, hány napot töltöttek a kápolnában. Ján Hamáček, cseh belügyminiszter megjegyezte, „a lengyelek kicsit másképp tekintenek a nyitott határokra, mint mi”.

Az első látogató egy cseh mérnök volt, aki május 28-án ellenőrizni szerette volna a korábban elvégzett munkálatokat a kápolnán, a felfegyverzett katonák azonban nem engedték az épület közelébe, megtiltották azt is, hogy fényképeket készítsen a kápolnáról. A hétvégén egy önkénteseket tömörítő szervezet (Hnutí Duha Jeseníky) egy kisebb csoporttal szerette volna megtekinteni a kápolnát, ezt a lengyel katonák azonban ellenezték, gépkarabélyokkal állták útját a turistáknak. Ivo Dokoupil, a szervezet koordinátora felháborodását fejezte ki, amiért a külföldi katonák megtiltották, hogy 10 méternél közelebb menjen a kápolnához. Értetlenül állt a tény felett, hogy cseh területen idegen hadsereg parancsát kell követnie.

A két ország felelős miniszterei belátták, a lengyel oldalon történt félreértés, a kápolna már szabadon látogatható, de továbbra is a lengyel hadsereg „check-point” részét képezi.

Az incidens nem kerülte el a nemzetközi sajtó figyelmét se, a BBC is beszámolt a különös sztoriról:

Nyitókép: František Kuba/denik.cz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.