2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2023. Január 31. 10:00, kedd | Világ
Forrás: aktuality.sk

Lemondott a szexuális zaklatással vádolt vatikáni bíboros

Lemondott a szexuális zaklatással vádolt vatikáni bíboros

Ouellet korábban erős jelöltnek számított a pápai trónra. A vatikáni bíboros a legmagasabb pozíciót betöltő egyházi személy volt, ő irányította a vatikáni hivatalt, amely felelős a pápai püspökjelöltek kiválasztásáért.

Ouellet magas kora miatt lemondott posztjáról. Ferenc pápa „elfogadta a benyújtott lemondást, mert (a bíboros) eléri a korhatárt” – áll a Vatikán közleményében.

A 78 éves Marc Ouellet kanadai bíboros, akit többször is szexuális zaklatással vádoltak, lemondott a Püspöki Kongregáció prefektusáról. Ezt a Vatikán jelentette be hétfőn – írja az AFP ügynökség.

Tavaly augusztusban a québeci érsekség 88 papja elleni csoportos perben is felbukkant a neve. Több mint száz ember, köztük kiskorúak is szexuális zaklatással vádolják őket. A legkorábbi eset 1940-ben történt. Ouellet minden vádat tagadott.
Ouellet Québec érseke és az egyházmegye vezetője is volt. Egy volt gyakornoka azzal vádolja a bíborost, hogy több alkalommal is megjegyzéseket tett és kifogásolható módon meg is érintette őt. Ouellett tavaly decemberben azt nyilatkozta, hogy rágalmazás miatt pert indított a nő ellen, „hogy tisztázza jó hírnevét”.

Ouellett helyét Robert Francis Prevost amerikai püspök veszi át.

Címkék: bíboros, Vatikán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.