2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2022. December 18. 12:05, vasárnap | Világ
Forrás: cas.sk

Lemond a pápa?

Lemond a pápa?

Csaknem tíz évvel ezelőtt Ferenc pápa felmondólevelet írt alá arra az esetre, ha rossz egészségi állapota miatt nem tudná ellátni feladatait.

A katolikus egyház feje ezt az ABC spanyol lapnak adott interjújában ismerte el először.

A pápa a felmondólevelet 2013-as nyugdíjba vonulásakor adta át Tarcisio Bertone vatikáni külügyminiszternek.

"Aláírtam a felmondást, és azt mondtam neki: "Orvosi akadály vagy bármi más esetén felmondok. Itt van" - mondta Ferenc pápa.

Arra a kérdésre, hogy nyilvánosságra kívánja-e hozni ezt az információt, a pápa így válaszolt: "Ezért mondom most ezt el." Elmondása szerint nem tudja, mit csinált Bertone a levéllel.

Ferenc pápa szombaton ünnepelte 86. születésnapját. Térdproblémák miatt az elmúlt hónapokban tolószék használatára szorult. Az elmúlt évben többször is le kellett mondania részvételét bizonyos eseményeken, illetve korlátoznia kellett tevékenységét a fájdalom miatt. Egy júliusi interjúban bevallotta, hogy lassítania kell.

"Azt gondolom, hogy az én koromban és ezzel a problémával egy kicsit vissza kell vennem ahhoz, hogy az egyházat tudjam szolgálni. Esetleg megfontolandó a lemondás lehetősége is" - nyilatkozta a pápa.

Ferenc elődje, XVI. Benedek volt az első pápa hat évszázad után, aki önként lemondott 2013-ban. A 85 éves Benedek akkoriban magas korával és azzal indokolta lemondását, hogy már nem volt elég ereje a római katolikus egyház vezetéséhez szükséges feladatok ellátásához. Jelenleg nyugalomban, visszavonultan él a Vatikánban.

Címkék: Pápa, Vatikán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.