2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2021. Július 13. 10:52, kedd | Kzélet
Forrás: Marton Máté

Lehet, de ne így - Marton Máté véleménycikke a új COVID-szabályról

Lehet, de ne így - Marton Máté véleménycikke a új COVID-szabályról

Július kilencedike nagy nap volt mind a szlovák határellenőrzés, mind (egy meglepően nagy számú) állampolgár számára.

Előbbinek azért, mert ezzel a nappal történt jelentős szigorítás az országba lépéssel kapcsolatban, utóbbiaknak pedig, hát, valójában ugyanezért, megspékelve némi tiltakozással. Na, de milyen szigorításról, és főleg milyen tiltakozásról van itt szó? Szlovákia jelenleg, a szomszédos országokhoz képest kiemelten megnehezítette az országba való bejutást azok számára, akik nem estek át legalább egy dózisnyi koronavírus elleni oltáson. Azok a szlovák állampolgárok, akik az előbb említett helyzetben vannak, választhatnak egy külföldön elvégzett PCR teszt vagy két hét karantén között, a szabályok pedig nem tesznek különbséget szomszédos országból és távolabbi országokból hazatérők között. Mondani sem kell, ezen sokan felháborodtak, vannak, akik teljesen jogosan, vannak, akik kevésbé.

Azt, hogy az új intézkedéseket mennyire kacifántosan, sokszor egymásnak ellentmondó kijelentésekkel közlik az emberekkel, lassan kezdjük megszokni, pont, ahogy azt is, hogy néha azok sincsenek teljesen tisztában velük, akiknek betartatniuk kéne őket, ez az utóbbi másfél év varázsa. Most zavaró tényező volt még az is, hogy viszonylag későn számoltak be az intézkedések bevezetéséről, így azok, akik valamilyen utazást már lefoglaltak maguknak, vagy hagyták elúszni az egészet, vagy hozzá kellett, hogy számolják a PCR teszt költségeit, ami meg lássuk be, nem éppen olcsó, mindez persze csak akkor érvényes, ha még nem kaptak oltást. A legjelentősebb szempont viszont mégis az, hogy ha minden a jelenleg tervezett menet szerint halad, hamarosan nem vonatkoznak majd kivételek a határon átlépő, munkahelyük miatt ingázókra sem. Ebből az egész történetből feléjük érzek a leginkább empátiát.

Jött az intézkedések híre, jöttek is az intézkedések, erre jött a tüntetés híre, jött is a tüntetés, nem is egy, hanem rögtön négy határátkelő blokkolásával. Most szögezzük le, hogy teljes mértékben megértem azokat az embereket, akik úgy érzik, az intézkedések miatt lettek megrövidítve, legyen az akár nyaralással, akár rokonlátogatással, szóval igazából akármivel kapcsolatos. Teljes mértékben megértem azokat is, akik emiatt úgy döntöttek, megmozdulást kell szervezni, elvégre mindenkinek hallatni kell a hangját, ha nem elégedett valamivel, és erre demokráciából eredő joga is van. Olyan viszont ritkán van, hogy az ilyen kijelentéseket ne követné egy nagy DE, szóval itt is lesz, mégpedig arra vonatkozóan, hogy a tüntetésen összegyűlt emberek közt, ahogy mindig, bizony itt is volt egy-két kakukktojás.

Bár beoltott és beoltatlan emberek (olyan furcsa ezt leírni…) vált-vállnak vetve tiltakoztak az ingázókkal szemben szerintem valóban eléggé igazságtalan szabályozás ellen, a felhozatalból nem maradhatott ki azért a vírusszkeptikusok (vagy nevezzük nevén a dolgot, vírustagadók) és az oltásellenesek megjelenése sem. Persze nyilván nem jó, ha néhány, elvétve előforduló ember miatt tekintünk más szemmel azokra, akik tényleg csak a munkahelyükre szeretnének eljutni horribilis költségek vagy két hét bezárkózás nélkül, de felszólalni hagyni olyanokat, egy békésnek titulált eseményen, akik nyíltan uszítani akarnak valami ellen, talán nem a legjobb stratégia szimpátiaébresztésre. Mire is gondolok ezzel pontosan? A Párkányt és Esztergomot összekötő Mária Valéria hídon is tüntetők gyűltek össze a pénteki napon, amivel eddig nem is lenne probléma, a néhány tüntető által elhozott „Elég volt a génterápiából” és hasonló feliratú táblákkal már annál inkább, az pedig, hogy miért hihetetlenül veszélyes, hogy valaki arra buzdította a résztvevőket, ne oltassák be magukat és „védjék meg a gyerekeiket”, már tényleg nem szorul magyarázatra. Az egész tüntetés lényege az lett volna, hogy felhívják a figyelmet az ingázók valós problémájára és esetleg útjára indítsanak valamilyen megoldást a helyzetre, nem pedig az, hogy e mögé burkolózva uszítóknak biztosítsanak platformot tévhitek terjesztésére. Az esemény előtt néhány nappal pedig „szerencsém” volt egy Facebookon terjedő grafikához is, ahol a hídra kifüggesztett szlovák címer alatt a „Vaccine macht frei” felirat volt látható, az egészet inkább csak egy perc csenddel kommentálnám, mert a posztolás pillanatában valahol meghalt az ízlés. Mint kiderült, a „műhöz” társuló poszt éppen a szóban forgó tűntetésről tájékoztatott.

Mindemellett, én személy szerint továbbra is maximálisan kiállok az ingázókért, nem lenne szép húzás a kormánytól figyelmen kívül hagyni több ezer ember kérését, ami igazából nem tartalmaz mást, csak hogy gond nélkül járhassanak munkába, azonban ahhoz, hogy ezt elérjék, nemhogy nincs szükség szélsőséges „támogatókra”, de még erősen rontják is esélyeiket velük, anélkül, pedig most gondolom ellennének.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.