2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2023. Január 30. 21:40, hétfő | Világ
Forrás: euronews.com

Legalább 61 halott és 150 sebesült egy pakisztáni robbantásban

Legalább 61 halott és 150 sebesült egy pakisztáni robbantásban

Öngyilkos merénylő robbantott hétfőn egy mecsetben Pakisztán északnyugati részén, Pesavar városában. Legalább 61-en meghaltak és 150-en megsebesültek.

A legtöbb áldozat rendőr volt, mivel a mecset egy hatalmas épületegyüttesben található, amely egyben a város rendőrkapitányságaként is szolgál. Senki sem vállalta azonnal a felelősséget a robbantásért - mondta Saddique Khan, Pesawar magas rangú rendőrtisztje, de a múltban a pakisztáni tálibokat okolták hasonló öngyilkos merényletekért. A merénylő úgy robbantotta fel öngyilkos mellényét, hogy közben legalább 200 hívó tartózkodott a mecsetben.

A rendőrség épülete Pesawar egyik szigorúan őrzött zónájában található, több kormányzati épülettel együtt, így nem volt világos, hogy a robbantónak hogyan sikerült ilyen messzire jutnia a megfigyelt területen. Egy rendőr túlélő, a 38 éves Meena Gul azt mondta, hogy a mecsetben tartózkodott, amikor a bomba robbant. Azt mondta, nem tudja, hogyan élte túl sértetlenül. Hozzátette, hogy sírást és sikoltozást hallott a bomba robbanása után.

Shahbaz Sharif miniszterelnök közleményben elítélte a robbantást, és felszólította a hatóságokat, hogy biztosítsák a lehető legjobb orvosi ellátást az áldozatok számára. Emellett „szigorú fellépést” ígért a támadás mögött állókkal szemben. Imran Khan volt miniszterelnök szintén elítélte a robbantást, és egy Twitter-bejegyzésében „terrorista öngyilkos merényletnek” nevezte. „Imáim és részvétem az áldozatok családjainak” – mondta a volt miniszterelnök.

A pakisztáni tálibok TTP néven ismertek, és bár külön csoport alkotnak, de egyben közeli szövetségesei is az afgán táliboknak, akik 2021 augusztusában vették át a hatalmat Kabul felett. A TTP az elmúlt 15 évben lázadást indított Pakisztánban, küzdve az iszlám törvények szigorúbb betartatásáért az országban, a fogságban lévő tagjaik szabadon bocsátásáért és a pakisztáni katonai jelenlét csökkentéséért az ország egyes részein.

forrás: euronews.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.