2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. Január 09. 14:36, hétfő | Világ
Forrás: aktuality

Lecserélik az elakadásjelző háromszöget Spanyolországban

Lecserélik az elakadásjelző háromszöget Spanyolországban

Az elakadásjelző háromszög utódja egy V-16-nak keresztelt sziréna, amit mágnes segítségével kell majd az autó tetejére erősíteni vészhelyzet esetén. Idővel akár több uniós tagország is követheti a spanyol újítást.

  • A narancssárga V-16 jeladó a sofőr üléséből is a tetőre helyezhető.
  • A körülményektől függetlenül a készüléknek akár egy kilométerről is láthatónak kell lennie.
  • A DGT 3.0 platformmal és a GPS-modullal való csatlakozás kötelező.
  • A jeladó jelét a helyi forgalmi szolgálat automatikusan fogadja.
  • A készülék 2026. január 1-től a külföldi sofőrök számára is kötelező lesz.

A világ számos országában az autók kötelező felszereltségének részét képezik az elakadásjelző háromszögek, amelyek meghibásodás vagy egyéb probléma esetén, a mozgásképtelen járművek jelzésért hivatottak szolgálni. A spanyol sofőröknek 1999 óta kell rendelkezniük elakadásjelző háromszöggel, ám ez a kötelezettség pár éven belül végleg megszűnik.

Biztonságosabb, mint a háromszög

Ez a jeladó nagyon könnyen használható. Közvetlenül a sofőr üléséről egy gombbal aktiválható és mágnessel (vagy egy speciális tapadókoronggal) a tetőre rögzíthető. Tehát egyáltalán nem kell kiszállni az autóból, ami jelentősen csökkenti egy nemkívánt közúti baleset valószínőségét. Újabb előnye a jobb láthatóság, mivel a V-16-os jeladó időjárástól függetlenül akár egy kilóméterről is látható. A sziréna megfelel az IP54-es standardnak, ami azt jelenti, hogy vízzel és porral szemben is ellenálló.

A háromszöghöz képest tehát a V-16 jelentősen csökkenti az újabb balesetek bekövetkeztét. Sőt, 2026-tól GPS modult és DGT 3.0 kommunikáció egységet is tartalmaz majd, de akár Bluetooth-tal is kiegészíthetik, hogy okostelefonhoz is csatlakoztatható legyen. A jeladó aktiválásakor 100 másodpercenként frissíti a félrehúzódott autó pontos helyszínét, így az illetékes hatóságok folyamatosan szemmel tarthatják a problémát. Továbbá, a sziréna tájékoztathatja a segélyszolgálatot a közvetlen veszélyről, sőt akár még a környékbeli információs táblákra is küldhet figyelmeztetést.

Egyetlen hátránya, hogy technikai cikk révén, rendszeres ellenőrzést igényel. A jogszabályok értelmében, vészhelyzet esetén legalább 2 órát üzemelnie kell, készenléti állapotban pedig minimum 18 hónapot kell kibírnia. A sofőrök így időről időre kénytelenek lesznek ellenőrizni a sziréna akkumulátorát és a gép működését egyaránt.

A kötelezettség a külföldi sofőröket is érinti

Az említett feltéteknek eleget tevő szirénák forgalmazása már idén megkezdődik, áruk pedig vélhetően 5 és 20 euró között mozog majd. A spanyol autósok 2021. július 1-től használhatják ezt az elemet a háromszöggel párhuzamosan, az átmeneti időszak egészen 2025 év végig tart majd.

2026 januárjától pedig a kötelezettség nemcsak a belföldi autósokra vonatkozik majd, hanem minden spanyol utakon közlekedő sofőrre. Ezért a külföldi járművezetőknek is számolniuk kell majd egy V-16-os sziréna megvásárlásával.
Egyelőre csak Spanyolország vezeti be a biztonsági újítást, valószínű azonban, hogy a jövőben további országok csatlakoznak majd a déli államhoz.

forrás: akutality

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.