2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Augusztus 18. 22:01, kedd | Világ
Forrás: BBC

Lázadás történt Maliban, Keita elnököt elfogták

Lázadás történt Maliban, Keita elnököt elfogták

Lázadó katonák elfogták és letartóztatták Ibrahim Boubacar Keita elnököt. A nyugat-afrikai országban állandó zavargások vannak.

A lázadók elfogták Boubou Cissé miniszterelnököt is, annak ellenére, hogy állítása szerint "baráti diskurzust" folytatott a lázadókkal. A puccs egy Bamako melletti katonai támaszponton eldördült pisztolylövéssel kezdődött, majd fiatalok felgyújtottak egy kormányzati épületet.


A lázadást elítéli az Ecowas regionális csoport, az Afrikai Unió és a volt gyarmat nagyhatalom, Franciaország is. A zavargások szorosan összefüggenek a Keita elnök távozását követelő tüntetésekkel.


Mit tudunk a lázadásról?


Egyelőre annyit, hogy Malick Diaw ezredes (a Kati támaszpont helyettes vezetője) és Sadio Camara tábornok vezetik. A támaszpont elfoglalása után a város felé vették az irányt, majd megrongáltak több kormányzati épületet. A délután folyamán megtámadták és elfoglalták az elnöki rezidenciát, és mivel a miniszterelnök is a helyszínen tartózkodott, mindkettőjüket elfogták és ismeretlen helyre szállították.
A lázadás konkrét oka egyelőre nem ismert, ahogy a katonák pontos száma sem. Egyes források szerint fizetéssel kapcsolatos nézeteltérések miatt került sor a katonai támaszpont erőszakos átvételére.


Miért ennyire népszerűtlen az elnök?


Ibrahim Boubacar Keita 2018-ban megismételte választási sikerét, így másodszor foglalhatta el helyét a nyugat-afrikai ország élén. A burjánzó korrupció, a gazdaság rossz állapota és dzihádisták elleni harcok kudarcai miatt közutálatnak örvend. Az országban több helyen is zavargások és tüntetések követelik az elnök távozását, a katonai puccs pedig csak olaj a tűzre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.