2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Június 18. 18:41, szombat | Világ
Forrás: Deutsche Welle

Lassú folyamat lesz Ukrajna uniós csatlakozása

Lassú folyamat lesz Ukrajna uniós csatlakozása

Az Európai Bizottság tagjelölti státuszt adna Ukrajnának, ugyancsak erre biztatja a tagállami kormányok tömörülését, azaz az Európai Tanácsot is.

Ezt Ursula von der Leyen nyilatkozta, miközben az ukrán zászló színeibe öltözve megtartotta beszédét. Elmondása szerint a csatlakozási folyamat azonban akár évekig is elhúzódhat. "Ukrajna megérdemel egy európai perspektívát, üdvözölni kell Ukrajnát, mint tagjelölt országot,” mondta az Európai Bizottság elnöke. "Jó munkát végeztek, de sok fontos feladat még hátravan. Az egész folyamat érdemalapú. Tehát könyv szerint kell haladni, ennek üteme pedig teljes mértékben Ukrajnán múlik, az ő kezében van ennek záloga. És mi lehet jobb annál, mint amikor valaki a saját jövőjét formálja?"

Egyelőre ajánlás szintjén mozog a dolog, a tényleges csatlakozáshoz egy országnak számos feltételt kell teljesítenie. Ilyen például a jogállamiság tiszteletben tartása, az igazságszolgáltatás reformja, valamint a korrupció elleni harc. "Ami az ukránok mellett szól, az az, hogy nagyon motiváltak, és az, hogy már évek óta kiállnak az európai értékek és a demokrácia mellett,” vélekedik az Európai Tanács szakértője, Marie Dumoulin. "Most éppen ezekért az értékekért harcolnak. A tagjelölti státusz miatt a kormánynak nagyon fontos reformokat kell majd végrehajtania, amit az ukrán néptől is elvárnak."

A tagjelölti ajánlásra közvetlenül azután került sor, hogy a francia, a német és az olasz kormány-, ill. államfők Kijevbe látogattak. Ukrajna esetleges státusza csak akkor léphet érvénybe, ha azt az Európai Tanács is jóváhagyja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.