2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2020. Szeptember 23. 16:08, szerda | Kultúra
Forrás: ATEMPO.sk

Kultúra-ajánló Pozsonytól Komáromig: szeptember 23-30.

Kultúra-ajánló Pozsonytól Komáromig: szeptember 23-30.

Szlovákia magyar kulturális programajánlónk második részével folytatjuk, most szeptember utolsó hetének eseményeit gyűjtöttük csokorba. Nézzük is meg, milyen kulturális események várnak minket az ősz elején.

Segítségünkre ismét az ATEMPO.sk weboldalat hívtuk.

23.9. SZERDA 19:00 - PORTUGÁL – a kassai Thalia színház előadása – Somorja

2020. szeptember 23-án, szerdán 19.00 órától kerül bemutatásra Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiája palóc nyelven a kassai Thália Színház előadásában Somorján, a Városi Művelődési Központban. Belépő 13 és 15 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

1998-as premierje óta ez a színdarab lett talán az utóbbi évtizedek legsikeresebb magyar drámája, szinte nincs is színház a magyar nyelvterületen ahol ne mutatták volna be, de számtalan európai városban is meghódította már a nagyérdeműt. Egy felvidéki magyar falu – Reste - valóságos sörszagot, kilátástalanságot és szerencsétlenséget árasztó kocsmájában játszódik nagyrészt a történet, egyfajta purgatóriumként rekedtek meg itt örökre az időnként karikaturisztikusan ábrázolt embertípusok. Ebbe a varázslatosan elzárt, reménytelen közegbe érkezik meg a nagyvárosi megkeseredett értelmiségi. Hirtelen fellángolva részese lesz egy bizarr szerelmi háromszögnek, megmártózik a helyi mindennapokban. A Portugál nagyrészt az elvágyódás, a megszépített nyomorúság drámája, illúziótlan valóságából mindenki a maga módján próbál menekülni, de minden próbálkozás kudarcra van ítélve, mint mindig, most is kiderül a megoldás soha nem a messzi távolban, valahol Portugáliában, de csakis odabent mélyen, magunkban van kódolva.


Szereplők:
Masni - Dékány Nikolett
Bece - Nádasdi Péter
Kocsmáros - Bocsárszky Attila
Retek - Madarász Máté
Pap - Pólos Árpád
Csipesz - Michal Soltész m.v./a.h.
Asszony - Varga Anikó m.v./a.h.
Sátán - Dudás Péter m.v./a.h.
Feleség - Varga Lívia
Bittner - Kocsis József m.v./a.h.

Dramaturg - Forgács Miklós
Vizuális konzultáns - Őry Katalin m.v./a.h.
Díszlet - Dudás Bálint m.v./a.h.
Zene - Omega együttes
Mozgás - Kántor Kata
Producer - Dudás Péter
RENDEZŐ - Dudás Péter

23-27.9. TÖBB MINT SZOMSZÉD – rendhagyó Magyar kulturális hét – Pozsony

2020. szeptember 23-án, szerdán folytatódik a Több mint szomszéd - rendhagyó Magyar Kulturális Hetet Pozsonyban, több helyszínen.Az egyhetes programban mindenki megtalálja a kedvére való kulturális csemegét, lesz kiállítás, könnyű zene, író-olvasó találkozó, jazz és tánc is.Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Program
Szeptember 23. (szerda)

17.30 NYÁRY KRISZTIÁN: SZERELMES MAGYAROK – író-olvasó találkozó /Panta Rhei, Posta utca/

Nyáry Krisztián író, irodalmár, kommunikációs szakember 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, végül a barátoknak szánt bejegyzésekből kötetek születtek, az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerei.
Írjál és szeressél és Életemnél is jobban című köteteiben a szerző a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit gyűjtötte csokorba.
A szerzővel Récsei Noémi televíziós és rádiós műsorvezető beszélget a Récsei Noémi önálló beszélgetőestjei sorozat keretében.

19.30 A DEJA VU KLUB 20 ÉVE – jubileumi zenés klubest /V-klub, NOC, SzNF tér 12.

A 20. évfolyamába lépő legendás pozsonyi Deja vu Klub zenés esttel és az évforduló alkalmából megjelentetett kiadvánnyal idézi fel az elmúlt két évtized eseményeit, a klubestek egyedi varázsát, Somló Tamás, Horváth Charlie, Berki Tamás, Kiss Tibi, Hajós András, Török Ádám és a magyar zenei élet további jeles képviselőinek vendégszereplését a klubesteken.A jubileumi program vendége a galántai születésű Takács Nikolas énekes, aki 2010-ben a magyarországi X-Faktornak köszönhetően vált a nagyközönség számára ismertté. Azóta a többszörös platina- és aranylemezes énekes sikert sikerre halmoz Magyarországon és külföldön egyaránt.
A Deja vu együttes tagjai: Kanik Tibor – gitár, ének; Konrád József – basszusgitár; Strieženec Alex – dobok; Dominika Pavlíková – ének; Erich Boboš Procházka – ének, szájharmonika
Beszélgetőtárs: Juhász Katalin költő, újságíró (Új Szó)

Szeptember 25. (péntek)

19.00 SÁRIK PÉTER TRIÓ X BARTÓK – szabadtéri koncert Bartók Béla halálának 75. évfordulója alkalmából /Cafe Propeler, Rázusovo nábrežie

“Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai jazzre, mint Bartók. Műveinek döbbenetes ereje, dinamikája szinte elsöpri a hallgatót, zenéje csupa izgalom, misztikum, határtalan mélység és tisztaság. Azzal a céllal készítettük ezt az anyagot, hogy feldolgozásaink által azokkal is megszerettessük Bartók zenéjét, akik eddig idegenkedtek tőle.” - Sárik Péter

A Fonogram-díjas Sárik Péter Trió az elmúlt tíz évben Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekarává vált. Sikerük egyik záloga, hogy mindhárman nyitott, sokoldalú muzsikusok, akik saját szerzeményeik mellett bátran kalandoznak a műfajok között. A zenekar közvetlenségével, energiájával sok új rajongót hódított meg az elmúlt évek során.
Sárik Péter Trió
A trió tagjai: Sárik Péter – zongora, Fonay Tibor – bőgő, Gálfi Attila – dob



Szeptember 27. (vasárnap)

11.00 AZ UTOLSÓ KORONÁZÁS POZSONYBAN – pozsonyi séta (szlovák nyelven) /Találkozó a Primási palota előtt

14.00 AZ UTOLSÓ KORONÁZÁS POZSONYBAN – pozsonyi séta (magyar nyelven) /Találkozó a Primási palota előtt

Százkilencven évvel ezelőtt, 1830. szeptember 28-án zajlott az utolsó pozsonyi koronázás. Habsburg-Lotaringiai Ferdinánd öt évvel megkoronázása után, 1835-ben került a magyar trónra V. Ferdinándként. Hogyan zajlott az 1830-as szertartás? Mely helyek köthetők ehhez az eseményhez? Milyen szerepet játszott V. Ferdinánd a város, a pozsonyi országgyűlések és az 1848/1849-es események történetében? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ Korpás Árpád idegenvezető tematikus sétája.

17.30 Mechanics of Distance – a POZSONY MOZGÁSBAN kortárstánc-fesztivál keretében /Szlovák Nemzeti Színház, Pribinova 17.

Mészáros Máté táncművész, táncpedagógus, koreográfus pályáját a Szegedi Kortárs Balettben kezdte, majd jelentős európai társulatok tagja volt. Olyan neves koreográfusokkal dolgozott, mint Ohad Naharin, Sharon Eyal, Amanda Miller, Myriam Naisy és Wim Vandekeybus. A sikeres nemzetközi karriert követően 2015-ben tért vissza Magyarországra, saját projektjeit a SÍN Művészeti Központtal együttműködésben valósítja meg (Hinoki 2014, United Space of Ambivalence 2018, Mechanics of Distance 2019). Számos magyar társulattal dolgozik együtt, és világszerte tart workshopokat. 2020-ban a Zene Világnapján Imre Zoltán-díjban részesült.

A Mechanics of Distance című előadás koreográfiája helyspecifikus, amely nyitott terekben – kiállító- és előcsarnokokban – kerül bemutatásra. A nézők így a nekik tetsző távolságból figyelhetik a produkciót.

25.9. PÉNTEK - 20 ÉVES AZ IFJÚ SZÍVEK TÁNCSZÍNHÁZ - Somorja

2020. szeptember 25-én, pénteken 18.00 órától a 20 éves Ifjú Szivek Táncszínház gálaműsorára kerül sor a somorjai Városi Művelődési Központban, jubileumi turnéjuk keretében.
Belépő 5 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Az Ifjú Szivek Táncszínház a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja fel és erősíti bel- és külföldön egyaránt. Munkájában kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálása. A tradicionális táncos-zenés formanyelv és viselet elgondolkodtató, összetettebb jelenségre rámutató előadásaiban is megmutatkozik.

Műsorai műfajilag változatosak: a tradicionális tánckultúra formanyelvére épülő táncszínházi darabok, a táncokat életképszerűen, területek szerint bemutató néptáncelőadások és kimondottan az ifjúság számára készült műsorok szerepelnek a repertoáron.

Az együttes célközönsége elsősorban a szlovákiai magyarság, de a szlovákiai magyar tánc- és zenekultúra reprezentánsaként bemutatkozott már a világ legkülönfélébb színpadain. Hagyományos folklórműsorait és táncszínházi előadásait fesztiválokon és önálló turnésorozatok keretén belül tárta a nézőkönség elé New York-tól Stockholmig, Avignontól egészen Sydney-ig.

Színházi produkciók alkotása és bemutatása mellett az együttes aktívan közreműködik néhány országos rendezvény szervezésében és lebonyolításában is. Tevékenységi köre kiterjed a 20. században gyűjtött archív tánc- és zenei felvételek dokumentálására, rendszerezésére és hozzáférhetővé tételére, valamint a hazai néptáncoktatás szerepének megerősítésére. Székházában működik Pozsony egyetlen magyar kőszínháza, mely a város magyar kulturális életének jelentős színhelye.

26.9. SZOMBAT – A Szlovákiai Civil Becsületrend-díj átadása – Komárom

2020. szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól kerülnek átadásra a Szlovákiai Civil Becsületrend-díjak a komáromi Duna Mente Múzeum Kultúrpalota épületében.
A kultúrműsorban fellép a Sajó Banda és a Fölszállott a páva különdíjasa.
Mindenkit szeretettel várnak a szervezők, a Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás.

28.9. HÉTFŐ – RÚZSA MAGDI koncert - Komárom

2020. szeptember 28-án, hétfőn Komáromban, az Egressy Béni Városi Művelődési Központban ad koncertet a Máté Péter-, Artisjus- és kétszeres Fonogram díjas énekesnő, Rúzsa Magdi felvidéki turnéja keretében.
Kezdés 19.00 órakor. Belépő 29 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

30.9. SZERDA – RÚZSA MAGDI koncert - Dunaszerdahely

2020. szeptember 30-án, szerdán Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színháztermében ad koncertet a Máté Péter-, Artisjus- és kétszeres Fonogram díjas énekesnő, Rúzsa Magdi felvidéki turnéja keretében.
Kezdés 19.00 órakor. Belépő 29 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Rúzsa Magdi pályája 2006 óta töretlenül ível felfelé. Többszörös arany és platina lemezes, valamint díjak és elismerések tulajdonosa. 2007-ben az Eurovíziós Dalverseny 9. helyezettje, és szerzői különdíjasa volt.

2013-ban az Egyszer, a Szerelem, 2014-ben a Nélküled, és az Ég és föld, 2015-ben az Április és a Tejút, 2016-ban az Érj hozzám és a Jel, 2017-ben az Éden, és a Mosd fehérre, 2018-ban a Légzés, és az Aduász, 2019-ben a Mona Lisa című dalok nagy slágerek lettek, s ez tovább növelte, erősítette az énekesnő népszerűségét.
2015-ben indult az Angyal mellettem duett turné Presser Gáborral, amit eddig számos városban mutatták be nagy sikerrel, telt ház előtt. 2016-ban megkapta az év női előadója Petőfi Zenei Díjat, és a legjobb női előadó kategóriában Comet díjat. 2018 februárjában másodszor adott 20 ezer ember előtt dupla koncertet a Budapest Arénában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.