2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Június 08. 15:00, hétfő | Helyi
Forrás: sme.sk, pluska.sk

Kužela leváltása aggasztó

Kužela leváltása aggasztó

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter az elmúlt két hónapban 12 egészségügyi intézmény vezetőjét váltotta le. A legnagyobb port a Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetének (NÚDCH) vezetőjének leváltása kavarta.

Az állami kórházak igazgatóinak leváltása nem szokatlan lépés a választások után. A szakembereket azonban meglepte a miniszter rendkívül gyors döntése. Nem tartják helyesnek, hogy mindenféle indoklás nélkül menesztik az igazgatókat. Tovább ront a helyzeten az is, hogy az ideiglenesen kinevezett új vezetők körül is kérdőjelek merülnek fel, van köztük például erdész vagy egyházi közgazdász is.

Nyugtalanító az is, hogy az Egészségügyi Politikai Intézet (IZP) is széthullóban van. Az elmúlt években éppen ennek az intézetnek volt köszönhető a minisztérium legfontosabb reformjainak kidolgozása. A napokban távozik Martin Smatana, az intézet vezetője, és vele együtt szinte az összes munkatársa.

A legnagyobb felháborodást Ladislav Kužela leváltása váltotta ki, aki hét éve van a Gyermekbetegségek Nemzeti Intézet élén. Kužela levélben tájékoztatta egyes újságok szerkesztőséget leváltásának körülményiéről. Elmondása szerint két másik kollégájával együtt egyik percről a másikra váltották le őket. Krajčí nem indokolta meg döntését és nem is személyesen közölte velük a hírt, Radoslav Krupa, az egészégügyi minisztérium egyik alkalmazottja tudatta velük, hogy végeztek.
A hír olyan nagy port kavart, hogy Krajčí még aznap a kamerák elé állt, és kijelentette, hogy a háromtagú vezetés nem élvezi a bizalmát és nem fizettek járulékot a Szociális biztosítóba.

Kužela pártjára állt Krajčí mindkét elődje, Tomáš Drucker és Andrea Kalavská is.
Kužela 2013-ban került a kórház élére, a Smernek köszönhetően.

A sme.sk információ szerint Peter Visolajský, az Orvosok Szakszervezetének elnöke 2016-ban hangsúlyozta, hogy Kužela 10 évvel korábban a Nádej párt színeiben indult a választásokon. A SIS állítólagos jelentése szerint a párt hátterében Jaroslav Haščák volt. Visolajský állítása szerint a Smer azt is elérte, hogy a helicobacter pylori baktériumot kilégzéses vizsgálattal teszteljék. Az egyetlen laboratórium, amely ilyen tesztek végzett Kužela Thailon nevezetű gasztroenterológiai központja volt.

Az orvosok és nyilvánosság is kiállt Kužela mellett a leváltását követően. A kórház 186 alkalmazottja petícióban kérte, hogy kerüljön vissza az igazgatói székbe. A pluska.sk információ szerint a kórház dolgozói úgy vélik, az elmúlt 7 évben Kuželának köszönhetően sikerült talpra állítani a kórházat, az utolsók közül Szlovákia második legjobb kórházává fejlődött.

Az egészségügyi dolgozók mellett sztárok és művészek is ellenkeznek Kužela ok nélküli leváltásával szemben. Többek között Rytmus, Anita Soul és Igor Kmeťo is arra szólította fel Krajčít, hogy fontolja meg jobban a döntését. Pozitív tapasztalataikra hivatkoznak a kórházi ellátás során, amelyet saját gyermekeik részére biztosított a Kužela vezette intézmény.

Nyitókép:SME/Marko Erd

Címkék: egészségügy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.