2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2021. Október 27. 01:42, szerda | Koronavírus
Forrás: cas.sk

Krčméry: készüljünk fel arra, hogy a karácsony kritikus lesz

Krčméry: készüljünk fel arra, hogy a karácsony kritikus lesz

Számításaink szerint a COVID-19 fertőzöttek száma a következő időszakban növekedni fogok, legalábbis a környező országok tendenciái ezt mutatják. Nem látunk esélyt a járvány hullámának lassítására.

Ezt Richard Kollár matematikus jelentette ki Michal Kovačič Na telo Plus című műsorában kedd este. „A dombocska kezd lassan Mount Everest-é dagadni,” értett egyet Vladimír Krčméry járványügyi szakértő. Peter Visolajský, az orvosok szakszervezetének elnöke hozzátette: a szakértők már viszonylag sokat tudnak a koronavírusról, de kiderült, hogy nagyon kevés információnk van az emberi immunrendszerről. Szerinte többek között ezért problémás bármit is előre jósolni a járvánnyal kapcsolatban.

A jelenlegi helyzetben a legnagyobb kérdés a karácsonyi ünnepeket érinti. Krčméry szerint mindannyiunknak tennünk kell azért, hogy ne a kórházban, hanem szeretteink körében ünnepelhessük a Szentestét. Az infektológus ezzel természetesen az oltásra utalt, amivel Kollár teljes mértékben egyetértett. A matematikus azonban mindenkit figyelmeztet: a vakcina által előidézett védelem idővel gyengül, ezért éppen a karácsonyi lehet a kritikus időszak. A legveszélyeztetettebb csoportokat pontosan kilenc hónapja oltották, ezért érdemes fontolóra venni a harmadik oltást. Krčméry a továbbiakban megismételte, hogy nem ért egyet az egyes ágazatokra vonatkozó kötelező oltás bevezetésével. Elmondása szerint ami igazán segítene, az az általános oltottság növelése, ez azonban jelenleg borzasztó nehéz feladat. Visolajský doktor szerint nem használtunk ki minden lehetőséget és eszközt, amikor az oltás iránti érdeklődés növeléséről beszélünk. Az orvos szerint a körzeti kollégák tehettek volna többet az ügyért, főleg ami a pácienseknek adott pontos információkat illeti.

Címkék: járvány, koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.

2024. Május 16. 10:02, csütörtök | Rendőrségi

Kaliňák: A miniszterelnök állapota a műtét után stabil, de még mindig súlyos

A kórház szóvivője hozzátette, hogy két sebészcsoport öt órán keresztül operálta a miniszterelnököt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják.