2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. Június 12. 14:55, vasárnap | Kultúra
Forrás: Fotó: CNN

Kritika • Jurassic World: Világuralom

Kritika • Jurassic World: Világuralom

Nem árulok el semmi újat azzal, ha azt mondom: nem sikerült valami fényesre a dínók világában játszódó széria befejező, harmadik része. És még finoman fogalmaztam. Jurassic World: Világuralom kritika.

Milyen lenne a világ, ha a dinoszauruszok a mindennapjaink részét képeznék? Legalábbis annyira, mint mondjuk a medvék, farkasok és hasonló vadállatok, melyek létezéséről tudunk, de a lakott települések környékén ritkán látni belőlük példányt. Nos, eme remek kérdést vetette fel a 2018-as Jurassic World: Bukott birodalom utolsó pár perce, mely ugyan megosztotta a nézőket, hiszen egy kislány kihalt fajokat szabadított rá a világunkra, miközben a felnőttek úgy döntöttek, hogy hagyják elpusztulni őket.

A Világuralom négy évvel később veszi fel a fonalat, amikor már a dinoszauruszok látványa valóban mindennaposnak számít. Néha ugyan be-betörnek egy lakókocsiparkba és embereket esznek, de a fekete piacon nagyon kelendőek, mint tiltott termékek. Ebben a világban Claire próbálja a feketén működő telepeket felszámolni, míg Owen a hegyekben él és dinókat fog be, akár a lovakat. A páros saját lányaként neveli a klón Maisie-t, akit a Biosyn elvetemült emberei mindenáron meg akarnak kaparintani.

A nyitány nagyon szépen vezeti fel ezt az ember-dinoszaurusz által közösen lakott világot. Láthatjuk, hogyan befolyásolja ez az adott területen élők mindennapjait, milyen nehézségekkel kell megküzdjenek maguk az állatok, és kíváncsian várjuk, merre megy tovább ez a vonal. Nos, gyorsan elárulom, hogy semerre. A Világuralom kifejezés egy nagy lufi. Valójában azt értik alatta a készítők, hogy a film első órájában több országba is eljutnak hőseink, hogy aztán az utolsó 90 percben egy szigeten ténykedjenek.

A jelek szerint a rendező-forgatókönyvíró Colin Trevorrow imádja az ilyen váltásokat, hiszen az előző részben is a film felétől egyetlen kastélyban történtek a dolgok. Itt az eredeti Jurassic Park hangulatát próbálta meg átadni azzal, hogy beszorít minden szereplőt egyetlen egy zárt helyre, ami a sziget és itt zajlanak az események. A baj azonban az, hogy a forgatókönyv egész egyszerűen rossz. Számos egymásra dobált jelenet csak azért létezik, hogy legyen valami, amivel kitöltik a játékidőt.

Rögtön nagy problémát okoz, hogy ha jól számoltam négy (!!) vonalon indulnak el a sztorival, de két fő történeti szál van. Owen és Claire akik lányuk után indulnak; de közben Kék elrabolt kicsikéjét is próbálják visszaszerezni. Mellette ott van az eredeti Jurassic Parkból Dr. Alan Grant és Dr. Ellie Sattler sztorija, míg Dr. Ian Malcolm, a Biosys berkeiben ténykedve oktat és érzi, hogy valami nincs rendben. És ott a kislány sztorija, akinek a genetikája állítólag képes legyőzni a betegségeket.

Owen és Claire rohannak, hogy megmentsék a lányukat, közben ostoba események részesei lesznek, de persze mindent megúsznak. És ez a legidegesítőbb a filmben: az utolsó pillanatban mindig ott termő segítség.

Minden egyes ilyen jelenetben megmutatkozik, hogy az eredeti terv, mely szerint a dinoszauruszokat irányítva vetik be őket harcokban, nevetséges. Pontosabban addig az, míg a szereplők nem viselkednek életszerűen. Ez a két történet egybe fonódva juttat el minket a szigetre, ahol még nagyobb katyvasz lesz az egész és még több a logikátlan cselekmény.

Steven Spielberg azonos évben küldte mozikba a Schindler listáját és a Jurassic Parkot. Előbbivel kritikai elismertséget szerzett, utóbbi pedig kasszát robbantott és útjára indított egy olyan franchise-t, mely milliárdos bevételt termelt. Sajnos a számozott epizódok egyre gyengébbek lettek és pihenőre is küldték a szériát, majd a Jurassic World képében megtörtént a nagy visszatérés - legalábbis bevételek szempontjából.

Most pedig a Világuralom egy pillanat alatt le tudta ezt a hatalmas örökséget nullázni. A film jelenleg messze a legrosszabb értékeléssel bír a franchise darabjai közül (a cikk írásának pillanatában), ami Az elveszett világ: Jurassic Park után nem kis teljesítmény. Ráadásul nincs rendes lezárás sem, hiszen a valódi probléma, amit a film ígért nem oldódott meg: az ember-dinoszaurusz együttélés. Lehetnek jók az effektek (bár itt is akadnak azért gondok) de a közel két és fél óra alatt az ember többször is elgondolkodik azon, hogy mi lenne, ha most kimennék és itt hagynám ezt a filmet? Nos, nekik mondom hogy nem maradnak ki semmi jóból. A Jurassic World: Világuralom nem éri meg a ráfordított 146 percet.

★★★☆☆☆☆☆☆☆
Forrás: SG.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.