2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Február 24. 00:35, szerda | Világ
Forrás: HVG.hu

Közös klímavédelmi egyezmény született 150 ország részvételével

Közös klímavédelmi egyezmény született 150 ország részvételével

A szóban forgó egyezmény az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) középtávú stratégiája. Az eredeti cikk a HVG.hu portálon jelent meg.

A Földet sújtó három környezetvédelmi katasztrófa ellen fogadott el közös stratégiát ez ENSZ, áll a világszervezet 5. Közgyűlésének közleményében. A program célja, hogy a résztvevő 150 ország 2025-ig összehangoltan lépjen fel a globális felmelegedéssel, a légszennyezéssel és a biológiai sokféleség csökkenésének válságával szemben.
Sveinung Rotevatn norvég éghajlat- és környezetvédelmi miniszter, a közgyűlés elnöke a tanácskozást lezáró sajtótájékoztatón így nyilatkozott: „Együttműködünk annak érdekében, hogy azonosítsuk azokat a lépéseket, amelyek hozzásegítenek minket az éghajlatváltozás elleni fellépéshez, a biológiai sokszínűség megvédéséhez és a szennyezés csökkentéséhez.”

Inger Andersen, az UNEP ügyvezető igazgatója pedig hozzátette: „El kell kezdenünk a szavakat cselekedetekre váltani az UNEA-5 után. S ez azt is jelenti, hogy támogatunk egy zöld helyreállítást a világjárvány után.”

Andersen elmondása szerint ez egy nagy löketet ad a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodáshoz, amelynek lényege, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző idők tükrében.
Rotevatn óvatosabbnak mutatkozott viszont azzal a lehetőséggel kapcsolatban, hogy globális egyezményről tárgyaljanak a műanyagokkal okozott szennyezés terén. Mint fogalmazott: „Majd meglátjuk.”

Andersen ugyanezzel kapcsolatban méltatta Afrikát, mivel az 54 afrikai ország közül 34 már bevezetett valamilyen tilalmat a műanyagok használatára. Az ENSZ 193 tagállamából álló UNEA-t 2012-ben hozták létre az ENSZ Fenntartható Fejlődésről szóló Konferenciáján, ismertebb nevén a Rio+20-on, áll a HVG.hu cikkében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.