2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. December 02. 18:40, csütörtök | Koronavírus
Forrás: BBC

Kötelező oltás: Németországban tilos az oltatlanoknak boltba vagy kocsmába menniük

Kötelező oltás: Németországban tilos az oltatlanoknak boltba vagy kocsmába menniük

Komoly szigorítások várnak azokra, akik Németországban oltatlanként élik mindennapjaikat. A nyugat-európai országban napirendre tűzték a kötelező oltás kérdését, várhatóan februárban érvénybe is léptetik.

A szigorítások között szerepel a Bundesliga-meccsek nézőinek 15.000 főben meghatározott maximális létszáma, ráadásul ezekre az eseményekre is csak oltatlanok mehetnek, ill. akik már legyőzték a betegséget. Merkel szerint Németországban stabilizálódott a fertőzések száma, de túl magas szinten. Az oltatlanokra vonatkozó szigorítások legfőbb és legvitatottabb pontja kétségkívül a kisboltokba és a kocsmákba való belépés betiltása. A rendelet minden egyes tartományban érvénybe lép. A vakcinát elutasítók mostantól csak olyan üzleteket látogathatnak, amelyek alapellátást biztosítanak.

A bárok szintén tiltott terület lesz, kivételt csak azok képeznek, akik az elmúlt hat hónapban legyőzték a COVID-19 betegséget. A magas fertőzöttségi mutatókkal rendelkező régiókban ideiglenesen bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket. A vírus terjedésének lassításához egy sor további korlátozást is bevezetnek, mert a Covid-19 miatt kórházba kerülők nagy száma miatt veszélybe került az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképessége. Ebben a helyzetben közös erőfeszítéssel, a „nemzeti szolidaritás eszközével minél gyorsabban meg kell törni a járvány eddigi legerősebb, negyedik hullámát,” mondta Merkel.

A kancellár kitért a kötelező oltás kérdésére is: mint elmondta, a Német Etikai Tanács feladatul kapta, hogy év végéig dolgozzon ki egy állásfoglalást, amely alapján megvitathatják és eldönthetik az ügyet. Előzetes információk alapján a kötelező oltás februártól veheti kezdetét.

„A Bundesligát is érintik a korlátozások. A kültéri sporteseményeken a lelátó 30-50 százalékát tölthetik fel, maximum 15 ezer szurkoló vehet részt a meccseken. A beltéri rendezvények esetén a felső határ ötezer drukker lesz. A maszkviselés kötelező lesz, emellett csak a beoltottak vagy a felépültek vehetnek részt az eseményeken. Ezeken felül egy friss teszteredmény opcionálisan a belépési feltételek közé tartozhat,” idézi a német lapokat a HVG.hu.

A BBC beszámolója szerint csütörtökön Németországban 73 ezer új fertőzöttet regisztráltak, emellett elhunyt következő 388 ember. Az átoltottság mértéke alig éri el a 70%-ot, ezzel Németország Nagy-Britannia és Franciaország mögött foglal helyet az európai országok listáján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.