2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2020. Szeptember 17. 14:46, csütörtök | Életmód
Forrás: Kováts Orsolya

Korunk hősnői: szülés a koronakrízis idején

Korunk hősnői: szülés a koronakrízis idején

Miben hibázott a szlovák Egészségügyi Minisztérium és a krízishelyzet alatt miért voltak betiltva az apás szülések?

Szlovákia ombudsmanja (alapvető jogok biztosa), Mária Patakyová elemezte azokat a hibákat, amelyeket az állam a koronakrízis idején vétett.

A COVID-19 járvány és az amiatt kialakult szükséghelyzet több alapvető emberi jog korlátozásához vezetett. Ide sorolhatjuk a nők reproduktív jogainak megsértését is. Az ilyen szintű korlátozások még krízishelyzetben is csak akkor fogathatók el, ha legitim célt követnek, mellőzhetetlenek és megfelelő eszközökkel valósítják meg őket.

„A járvány sok nő számára megnehezítette a szülés lemenetelét, egyes kórházak megtiltották a kísérő személyek részvételét a szülőszobában,” – tette közzé Mária Patakyová közösségi oldalán. A fent említett tilalmat az egészségügyi létesítmények azzal az országos szintű intézkedéssel támasztották alá, mely szerint látogatási tilalom vonatkozik minden páciensre. Ezt a korlátozást a szlovák operatív törzs még márciusban jelentette be. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban az illetékes szerveknek főként olyan intézkedéseket kellene elfogadnia, amelyek elsősorban az egészségügyi védőfelszerelés használatát és a higiéniai alapelvek betartását szorgalmazzák.

Az ombudsman hozzátette, hogy az alapvető jogok biztosának irodáját több leendő anyuka is felkereste a koronakrízis alatt, akik megijedtek az apás szülés ellehetetlenítésétől. Több olyan negatív tapasztalattal rendelkező nő is volt köztük, akik szüléskor valamilyen traumát szenvedtek a múltban. „Számukra ez a helyzet azt jelentette, hogy újra egyedül kell átesniük ezen a múltbéli traumán, közeli személy közvetlen támogatása nélkül,” írta Patakyová. A WHO álláspontja szerint minden terhes nőnek - a koronavírussal pozitívan tesztelt nőknek is - joga van a minőségi egészségügyi ellátásra szülés előtt, közben és utána egyaránt. Ennek részét képezi szüléskor a kísérő személy részvétele is. Szlovákiában ez az intézkedés csupán május 11-én változott, ugyanis ekkor pontosították, hogy a látogatási tilalom nem vonatkozik a fent említett kísérő személyekre.

Egészségügyi létesítményeink nemcsak a szülés feltételeit, hanem a koraszülött gyermekek és szüleik közti érintkezést is korlátozták. Egy dolgot azonban fontos tisztáznunk: egyik esetben sem lehet a szülők jelenlétét átlagos látogatásnak nyilvánítani. „A gyermeknek joga van szülei jelenlétéhez az egészségügyi ellátás során. A törvényes jogi képviselő szülői felelősségei közé tartozik a gyermek védelme is. Ráadásul egy közeli személy jelenléte kulcsfontosságú a gyermek felépülése során. Tudományos kutatások bizonyították, hogy a szülő és koraszülött gyermeke közötti rendszeres kapcsolat közvetlenül összefügg a gyermek eredményeinek javulásával,” hangsúlyozta az ombudsman.

Ahhoz, hogy a járványt sikeresen legyőzzük, mindenképpen figyelembe kell vennünk a virológusok és járványkutatók szakértői véleményét. Másrészt viszont rendkívül fontos, hogy ez ne vezessen az emberi jogok mértéktelen korlátozásához. A világjárvány következő hullámának sikeres legyőzéséhez nélkülözhetetlen, hogy az illetékes szervek átértékeljék eddigi intézkedéseiket és átgondolják, mely korlátozásokkal lépték túl a szükségesség és mértékletesség határát, illetve az emberi jogok tiszteletét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.