2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2021. November 06. 14:18, szombat | Koronavírus
Forrás: HVG

Koronavírus: Szlovénia is szigorít

Koronavírus: Szlovénia is szigorít

Hétfőtől komolyabb szigorításokat vezet be Szlovénia. A hírről a szlovén közszolgálati televízióban számoltak be először. A kormány új rendeletei elsősorban a tömeges és családi rendezvényeket érintik.

Mostantól tilos lesz Szlovéniában esküvőket tartani, és több más tömeges, valamint családi rendezvény kapott stoppot. Kivételt csak azok a sport-, kulturális és egyházi rendezvények képeznek, amelyek ülőhelyesek, és amelyeken a résztvevők egy üres széket hagynak egymás között. A vendéglátóhelyek reggel 5 és este 10 között működhetnek, csak ülővendégeket szolgálhatnak ki, így az éjszakai szórakozóhelyek logikusan bezárnak.

Továbbra is kötelező a Covid-igazolványok használata minden szolgáltatás eléréséhez, az ellenőrzés során pedig személyi igazolványt is fel kell mutatni. A védettségi igazolás a korábbi 15 év helyett hétfőtől 12 éves kortól lesz kötelező. Az élelmiszerboltokban korlátozzák az egyidőben benn tartózkodó vásárlók számát. A maszkok közül sem lehet mostantól bármelyiket hordani: hétfőtől csak az ötrétegű FFP2-est, valamint a háromrétegű orvosi maszkokat lehet viselni.

A tegnapi napon 3662 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a fertőzés következtében 14 Covid-beteg halt meg. Kórházban 748 beteget ápolnak, 175-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 194 602 -en kaptak védőoltást, közülük 1 124 168-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 57, illetve 53 százaléka.

„Pénteken Ausztria, Horvátország és Románia is új járványügyi intézkedéseket jelentett be. Magyarországon, bár erre szólított fel számos szakember, egyelőre nincs szó újabb szigorításokról a múlt héten közöltekhez képest. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken azt is kijelentette, hogy semmilyen védelmi intézkedés nem óv meg a fertőzéstől, csak az oltás, az oltási program azonban igen lassan halad: hetek óta csak 2-4 ezer embernek adják be az első adag vakcinát, így az ő számuk még mindig nem érte el a 6 milliót,” írja a HVG.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.