2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2023. Április 03. 08:53, hétfő | Világ
Forrás: teraz.sk

Konzervatív párt nyerte a finnországi választásokat

Konzervatív párt nyerte a finnországi választásokat

A finn Nemzeti Koalíció Pártja a szavazatok 20,8 százalékával nyerte a parlamenti választásokat. Az euroszkeptikus Finnek Pártja (PS) rendkívül szoros versenyben a második helyen végzett.

A jobbközép konzervatív Nemzeti Koalíció Pártjának (Kansallinen kokoomus - KOK) vezetője, Petteri Orpo győzelmet hirdetett a vasárnapi finn parlamenti választásokon. Az összes szavazat összeszámlálása után a nacionalista euroszkeptikus Finnek Pártja (PS) lett a második, a harmadik helyen pedig a jelenlegi miniszterelnök, Sanna Marin szociáldemokratái (SDP) végeztek. A TASR az AFP és az AP jelentését vette át.

"Nagyszerű győzelem volt" - mondta Orpo. Hozzátette, hogy az eredmény alapján a KOK megkezdi a tárgyalásokat az új finn kormány összetételéről. Marin eközben elismerte a választási vereséget.

"Gratulálok a választás győztesének, gratulálok a Nemzeti Koalíció Pártjának, gratulálok a Finnek Pártjának" - mondta a jelenlegi finn miniszterelnök.

A finn Nemzeti Koalíció Pártja a szavazatok 20,8 százalékával nyerte meg a parlamenti választásokat. Az euroszkeptikus Finnek Pártja (PS) rendkívül szoros versenyben a második helyen végzett a szavazatok 20,1 százalékával. Marin pártja, az SPD a szavazatok 19,9 százalékával a harmadik helyen végzett.

Finnországban hagyományosan a parlamenti választások első győztese kap lehetőséget a kormányalakításra. A győztes párt kapja meg a miniszterelnöki posztot is, feltéve, hogy többséget tud kialakítani a parlamentben.

Orpo (53) volt pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy Finnország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát. "Először is Ukrajnának: mellettetek állunk, veletek vagyunk. Nem fogadhatjuk el ezt a szörnyű háborút. És mindent megteszünk, hogy segítsük az ukránokat, akik értünk harcolnak. Ez világos" - mondta az AP-nek.

Egyúttal felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy "hagyja el Ukrajnát, mert veszíteni fog".

Riikka Purra, a PS vezetője megköszönte a támogatóknak a párt "eddigi legjobb eredményét".

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 05. 16:32, szerda | Világ

Szlovákia egyedüli országként utasította vissza a WHO világjárványok megelőzéséről szóló nemzetközi megállapodását

A covid-19 világjárványt követően az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) felkérték, hogy írjon egy megállapodást arról, hogyan kell reagálni, ha a helyzet megismétlődik. A cél a hibák és a mulasztások elkerülése.

2024. Május 22. 19:54, szerda | Világ

Július 4-én tartják a brit parlamenti választásokat

A miniszterelnök a Downing Street 10. szám alatti rezidenciája előtt felszólalva véget vetett a választások időpontjáról, hónapok óta tartó huzavonának.

2024. Május 21. 16:42, kedd | Világ

DRÁMA A LEVEGŐBEN: Turbulenciába került a repülőgép, az egyik utas életét vesztette

A hétfő este Londonból Szingapúrba tartó Boeing 777-es fedélzetén 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.