2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Szeptember 03. 13:13, csütörtök | Helyi
Forrás: TASR

Kočnert és Zsuzsovát felmentették

Kočnert és Zsuzsovát felmentették

BAZIN, szeptember 3. – A bazini Speciális büntetőbíróság csütörtök reggel felmentette Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát a Ján Kuciak újságíró és jegyese Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében.

Tomáš Szabó huszonöt évet kapott. Az ítélet nem jogerős.Az áldozatok családtagjai az ítélet kihirdetése után elhagyták a bíróság épületét.

A bírónő indoklása szerint nem bizonyítható, hogy a vádlottak részt vettek volna a gyilkosság elkövetésében. A bíróság Marián Kočnert 5000 euró pénzbüntetésre ítélte illegális fegyvertartásért. Szabót bűnösnek találták Peter Molnár, gútai vállalkozó gyilkosságának ügyében is.


Szabónak további 140 ezer euró kártérítést kell fizetnie a Kuciak családnak, valamint 40 ezer eurót Molnár Péter családjának. Az indoklás szerint Miroslav Marček és Andruskó Zoltán tanúvallomása is alátámasztja Szabó bűnösségét. Szabó a bűnösségét a bíróság előtt tagadta. A döntés nem jogerős.


Kočner és Zsuzsová felmentését a bíróság azzal indokolta, hogy az összes bizonyíték megvizsgálása után nem tudtak arra az egyértelmű következtetésre jutni, hogy a két vádlottnak köze lett volna a gyilkosság elkövetéséhez. „A létező indok és a létező veszély még nem elég. Vád alá helyezni és elítélni valakit csak büntetőeljárás alapján lehet. A bíróság Marián K. és Alena Ž. esetében ilyen bizonyítékokkal nem rendelkezik,” mondta Ružena Sabová, a szenátus elnöke. Peter Tóth vallomása alapján a bíróság megállapította, hogy a gyilkosság előtt Kočner frusztrált volt az újságírótársadalom miatt. Tóthnak azt mondta, hogy elég lenne egyiküket elhallgattatni, a többi azonnal csendben maradna. A bíróság azonban úgy érvelt, hogy maga a gondolat még nem bűncselekmény és nem áll mögötte semmilyen tett.


Marian K. és társainak tárgyalása idén januárban kezdődött. A Ružena Sabová, Ivan Matel ôs Rastislav Stieranka bírókból álló hármas az év eleje óta 22 tárgyalási napon vettek részt, hat esetben emeltek vádat. Miroslav M.-t, aki bevallotta tettét, 23 évnyi börtönbüntetésre ítélték. Andruskó Zoltán, aki 15 évet kapott, tanúként vett részt a tárgyalásokon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.