2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. Július 13. 17:11, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: SziaKomárom.sk • ma7.sk

Komáromban lekapcsolják éjjelre a közvilágítást

Komáromban lekapcsolják éjjelre a közvilágítást

Az állam családsegítő programja, az infláció és folyamatos drágulás miatt Komárom városa spórolás céljából lekapcsolja a közvilágítást.

A cikk a ma7.sk-n jelent meg.

Miért jut kevesebb pénz az önkormányzatoknak?

Az állam a magas infláció miatt nehéz helyzetbe került családokat igyekszik családsegítő csomaggal megsegíteni (növekedik a családi pótlék és adóbónusz). Az adóbónuszon keresztül csökken a személyi jövedelemadó – azonban épp ebből az adónemből befolyt pénzből finanszírozzák az önkormányzatokat.

Tehát ezáltal kevesebb pénz jut az önkormányzatoknak. Komárom összesen kétmillió eurós bevételtől esik el, ami már csak azért is probléma, mert éppen ennek az összegnek bizonyos részéből, 800 ezer euróból támogatták az iskolákat is. Mindezt tetőzi az általános drágulás és az energiaárak folyamatos növekedése.

Így fogunk spórolni a közvilágításon

Többféle „spórolási tervet” is készített a város, ezek egyike a közvilágítás. Egyrészt modernizálják a világítótesteket, másrészt éjfél és hajnali öt óra között bizonyos utcákban csak minden második lámpa fog égni. Harmadrészt pedig lesznek olyan utcák, ahol ugyanebben az időben teljesen lekapcsolják a világítást.

A modern, központilag szabályozható lámpafejeket részben már felszerelték a Singellőben – és egyértelműen bebizonyosodott, hogy sokat vele spórolni. Az új lámpafejek 80 százalékos energiahatékonyságot lehet megtakarítani, többek közt azért, mert az éjszakák bizonyos óráiban központilag tudják csökkenteni a fényerősséget. Ezt a lámpacserét folytatják a Singellő további részein, illetve a Vársor utcán és az Erzsébet-szigeten. Mindez 108 ezer eurós városi költségvetésből valósul meg, augusztus végéig. A városban egyébként 4 ezer lámpatest van, ennek csak egy részét tudják felújítani a fenti összegből.

Éppen ezért azokon a helyeken, ahol nem történik még meg a fenti modernizáció, csak minden második lámpa fog égni éjféltől reggel ötig. Ilyen például a Villanytelepi út, a Pozsonyi út, vagy a Duna rakpart. Ugyanezen ok miatt a külvárosban éjféltől reggel öt óráig lekapcsolják a közvilágítást. Ezek a külvárosi részek a következők: Gadóc, Vadas, Szentpál, Cserhát, Kabátfalu, Kisizsa, Gyulamajor, Kava, Lándor, Harcsás, illetve a Vág-parti kerékpárút.

Komárom a közvilágítás által akár 40 ezer eurót is meg tud spórolni, a piaci áraktól függően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.