2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Október 17. 17:10, vasárnap | Kultúra
Forrás: SziaKomárom.sk / Jancsó Bernadett

Komárom: Henrik Ibsen nagyszabású drámája a Jókai színpadán

Komárom: Henrik Ibsen nagyszabású drámája a Jókai színpadán

Javában zajlik a Komáromi Jókai Színház 36. évada, idén pedig egy vendégelőadás keretében bemutatásra kerül a Peer Gynt. A darabot a Soproni Petőfi Színház és a Csavar Színház adja elő.

A SziaKomárom.sk-n megjelent tájékoztató cikket Jancsó Bernadett, a Komáromi Jókai Színház sajtó és közösségi média felelőse jegyzi. A meghívót változtatás nélkül közöljük, a kedves nézőknek pedig tartalmas és igényes szórakozást kívánunk.
A Komáromi Jókai Színház 69. évadának vendégelőadása a Peer Gynt, amely a Soproni Petőfi Színház és a Csavar Színház közös produkciója. Az előadás a 2019-es novemberi premierje óta hosszú utat járt be, több helyen bemutatták felvidéken és tévéjáték is készült belőle. Az előadás rendezője a Jászai Mari-díjas Pataki András, címszereplője pedig a Jászai Mari- és Dosky-díjas Gál Tamás. További szerepekben a Jászai Mari-díjas Horváth Zsuzsa, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Eperjes Károly, Molnár Anikó, a Jászai Mari-díjas Kovács Frigyes, Kossuth-díjas Boráros Imre, Ács Tamás, Papp Attila, Savanyu Gergely, Kiss Szilvia, Farkas Tamás és Marosszéki Tamás színművészek láthatóak.

Henrik Ibsen, a realista norvég drámaíró Peer Gynt című darabja nagyszabású, szinte végtelenített sorban egymásra torlódó romantikus látomások egymásutánja. Megvan benne a népies jelleg, az egzotikus helyszínek által árasztott buja, vadregényes atmoszféra, s nem utolsó sorban a tizenkilencedik század egyik legizgalmasabb kérdése: a személyiség mibenlétének boncolgatása.
A drámai költemény az „örök kamasz” ember útkereséséről, önmagunk megismerésének nagy kalandjáról szól, s arról, hogy nem lehet félig megélni az élet kínálta helyzeteket, azokban teljes személyiségünkkel részt vennünk. Másképp nem érdemes.

Peer kérdései a mai kamaszok, ifjú felnőttek kérdései is: ki vagyok én, hol a helyem, s miért vagyok a világon? Élete igazából a feleslegesség tragédiája. Pedig Peer Gynt az átlagembertől eltérően nagy lehetőségekkel indult: „fényes gomb lehetett volna a világ kabátján” – gazdag fantáziája révén akár művész is válhatott volna belőle. Ám ő minden nagyszabású lehetőséget elkerült, megelégedett a középszerűséggel. S aztán a történet végén – elveszítve minden lehetőséget – arra ítéltetik, hogy a Gomböntő kanalában végezze.

A Komáromi Jókai Színház a Premier bérletes nézőit október 15-én 19 órai kezdettel, Jókai bérletes nézőit október 16-án 19 órai kezdettel, Madách bérletes nézőit október 22-én 19 órai kezdettel, Lehár bérletes nézőit október 24-én 15 órai kezdettel és Mikszáth bérletes nézőit október 24-én 19 órai kezdettel várják sok szeretettel.

Jancsó Bernadett

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.