2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2022. November 14. 21:10, hétfő | Interjú
Forrás: SziaKomárom.sk

Komárom: A Brigetioba költözik a Klapka György Múzeum

Komárom: A Brigetioba költözik a Klapka György Múzeum

A múlt hét során megkezdődött a dél-komáromi Klapka György Múzeum átköltöztetése, amely további hosszú hónapokig tart majd.

Az új helyszín a Brigetio Látogatóközpont lett. A SziaKomárom.sk Számadó Emesét, az intézmény igazgatóját kérdezte a költözésről.

“Rendkívül örülök, hogy már az átköltözésnél tartunk, mondom ezt azzal együtt is, hogy jelentős feladatot ró ránk a tárgy-állomány mozgatása, de hát szeretjük a kihívásokat! A nehezén talán már túl is vagyunk, hiszen a tonnányi tömegű szarkofágokat a múlt hét során átszállítottuk az új helyükre. Érdekes, hogy ugyanaz a cég segített áthozni a szarkofágokat, amelyik annak idején, a kilencvenes évek végén, egy építkezés során véletlenül ráakadt több szarkofágra is. A szakemberek már elkészítették az installációk 80 százalékát. Aztán persze még hosszú hónapok jönnek, mire valamennyi tárgyi emlék a helyére kerül” mondta Számadó Emese.

Számadó Emese, forrás: Index.hu

A Brigetio Látogatóközpont projekt

A cél egyfelől az egykori római település, Brigetio területén feltárt leletek interaktív bemutatása, valamint egy innovatív, esztétikus, a XXI. század követelményeinek megfelelő épület és bemutatótér kialakítása volt. Másfelől pedig, hogy a leleteknek jelenleg helyet adó Komáromi Klapka György Múzeum korszerű épületbe költözzön.

A beruházás során visszaállították a korábbi mezőgazdasági kombinát eredeti homlokzati megjelenését, felújították a tetőszerkezetet, kicserélték a tetőt, gondoskodtak az utólagos víz- és hőszigetelésről. Sor került az összes nyílászárót cseréjére, parkolókat építettek ki, az épületet pedig akadálymentessé vált.

A földszinten kap helyet az állandó római kori kiállítás, az időszaki kiállítást bemutató látógatóterem, installációs raktár, turisztikai bemutatótér, iroda, valamint egy ajándék-tárgyak értékesítésére szolgáló helyiség, de lesz kávéház és a gyerekek szórakoztatását szolgáló játék-kuckó is.

Az emeleten irodákat és további kiállítóhelyiségeket, a tetőtérben pedig előadótermeket alakítottak ki a szakemberek. Ide költözik az ELTE régészeti tanszékének tudásközpontja is.

A múzeum előre láthatólag a jövő év második felében nyithatja meg kapuit a látogatók előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 09:48, hétfő | Sport

Spanyolország 2-1-re legyőzte Angliát, ezzel megszerezte negyedik Európa-bajnoki címét

A spanyolok magabiztos játékkal, pontvesztés nélkül zárták a kontinensviadalt, megszerezve a rekordot jelentő negyedik EB-címet.

2024. Július 14. 16:44, vasárnap | Rendőrségi

Ne kössük mindenki orrára, mikor és hová megyünk nyaralni

A rendőrség nem ajánlja, hogy bárki is a közösségi hálón bejelentse, hogy épp kirándulni megy, ahogy azt sem, hogy valaki a nyaralás alatt aktuális fényképeket töltsön fel a közösségi oldalára.

2024. Július 14. 16:33, vasárnap | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Július 08. 11:40, hétfő | Sport

F1: Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

Ez volt a brit versenyző kilencedik győzelme hazai pályán (2008, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2020, 2021, 2024).