2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. November 14. 21:10, hétfő | Interjú
Forrás: SziaKomárom.sk

Komárom: A Brigetioba költözik a Klapka György Múzeum

Komárom: A Brigetioba költözik a Klapka György Múzeum

A múlt hét során megkezdődött a dél-komáromi Klapka György Múzeum átköltöztetése, amely további hosszú hónapokig tart majd.

Az új helyszín a Brigetio Látogatóközpont lett. A SziaKomárom.sk Számadó Emesét, az intézmény igazgatóját kérdezte a költözésről.

“Rendkívül örülök, hogy már az átköltözésnél tartunk, mondom ezt azzal együtt is, hogy jelentős feladatot ró ránk a tárgy-állomány mozgatása, de hát szeretjük a kihívásokat! A nehezén talán már túl is vagyunk, hiszen a tonnányi tömegű szarkofágokat a múlt hét során átszállítottuk az új helyükre. Érdekes, hogy ugyanaz a cég segített áthozni a szarkofágokat, amelyik annak idején, a kilencvenes évek végén, egy építkezés során véletlenül ráakadt több szarkofágra is. A szakemberek már elkészítették az installációk 80 százalékát. Aztán persze még hosszú hónapok jönnek, mire valamennyi tárgyi emlék a helyére kerül” mondta Számadó Emese.

Számadó Emese, forrás: Index.hu

A Brigetio Látogatóközpont projekt

A cél egyfelől az egykori római település, Brigetio területén feltárt leletek interaktív bemutatása, valamint egy innovatív, esztétikus, a XXI. század követelményeinek megfelelő épület és bemutatótér kialakítása volt. Másfelől pedig, hogy a leleteknek jelenleg helyet adó Komáromi Klapka György Múzeum korszerű épületbe költözzön.

A beruházás során visszaállították a korábbi mezőgazdasági kombinát eredeti homlokzati megjelenését, felújították a tetőszerkezetet, kicserélték a tetőt, gondoskodtak az utólagos víz- és hőszigetelésről. Sor került az összes nyílászárót cseréjére, parkolókat építettek ki, az épületet pedig akadálymentessé vált.

A földszinten kap helyet az állandó római kori kiállítás, az időszaki kiállítást bemutató látógatóterem, installációs raktár, turisztikai bemutatótér, iroda, valamint egy ajándék-tárgyak értékesítésére szolgáló helyiség, de lesz kávéház és a gyerekek szórakoztatását szolgáló játék-kuckó is.

Az emeleten irodákat és további kiállítóhelyiségeket, a tetőtérben pedig előadótermeket alakítottak ki a szakemberek. Ide költözik az ELTE régészeti tanszékének tudásközpontja is.

A múzeum előre láthatólag a jövő év második felében nyithatja meg kapuit a látogatók előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.