2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Július 21. 18:30, kedd | Helyi
Forrás: webnoviny.sk

Klub 500: 60 ezer munkahely van veszélyben

Klub 500: 60 ezer munkahely van veszélyben

A Klub 500 tagjai keddi sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták, hogy 60 ezer munkahely sorsa forog kockán. Ha az állam nem nyújt segítő kezet a munkaadóknak, augusztusban megkezdődnek az elbocsátások - állítják.

A szlovákiai nagyvállalatok képviselői felszólították Igor Matovič kormányfőt, hogy ne akadályozza a munkahelyek megőrzését célzó intézkedéseket. „Szlovákia a második világháború óta a legnagyobb válság elé néz, a cégeknek pedig kezd elfogyni az erejük” – hangsúlyozta a szervezet.

A legnagyobb foglalkoztatókat tömörítő Klub 500 arra figyelmeztet, hogy csak a tagjaik közül (munkaadók, akik legalább 30 ezer embert alkalmaznak) 5000 munkahely megszűnése lesz elkerülhetetlen, ami az alkalmazottak 15%-át teszi ki.

Tibor Gregor, a szervezet vezetője elmondta, a munkahelyek 3 százaléka van veszélyben, ami 60 ezer munkahely végét jelentheti. „Ha a gazdaság állapotából indulunk ki, ahol 1,9 millió ember a magánszektorban dolgozik, akkor az optimista nézőpont szerint a munkahelyek 3%-a van veszélyben, tehát legalább 60 ezer munkahely szűnhet meg” – figyelmeztet Gregor.

Vladimír Soták, a szervezet elnöke kifogásolta, hogy a munkahelyek fenntartására igényelhető állami támogatás összege nem emelkedett. Pozitívan értékeli, hogy meghosszabbították az igénylés határidejét, de elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány többször is elutasította a munkaadók emelésre irányuló kérelmét.
Soták úgy véli, itt az ideje, hogy a koalíció az igazán fontos dolgokkal foglalkozzon, mert a magánszektor az, amely a jövőben megtölti az államkasszát.

A szervezet azt kéri, duplázzák meg a támogatás összegét – maximum 1100 euró jusson egy alkalmazottra. A különbséget pedig visszamenőleg is fizesse ki az állam. A Klub 500 szerint a jelenlegi támogatás 11 és 35 százalék között fedezi a személyes kiadásokat, ami nem elég a kötelező elvezetések kifezetésére se.

Soták élesen bírálta a miniszterelnököt, szerinte Matovič úgy érzi, övé az egész ország.

Nyitókép: TASR

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.