2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. November 02. 22:20, kedd | Világ
Forrás: HVG / ENSZ

Klímaváltozás: Madagaszkáron a szigetország első éhínsége pusztít

Klímaváltozás: Madagaszkáron a szigetország első éhínsége pusztít

Az ENSZ adatai szerint Madagaszkár szigetének déli részén kb. 1,3 millió ember nem tud elegendő élelmiszerhez jutni. Ez az első olyan vészhelyzet, amelyet az emberi tevékenység által előidézett klímaváltozás okozott.

A riasztó helyzetről Aduino Mangoni, az ENSZ Világélelmezési Programjának egyik vezetője számolt be egyenesen a fővárosból, Antananarivóból. „A helyzet csak romlani fog, mivel a következő aratás csak áprilisra várható. Addigra akár félmillió öt év alatti gyerek lesz alultáplált. A helyzet aggasztó,” mondta Mangoni.

A régiót utoljára 1981-ben sújtotta hasonló mértékű aszály, de a mostani nem egy hirtelen természeti jelenség, hanem állandó homokviharokkal tűzdelt ötéves folyamat. A földeken szinte semmi nem terem meg, a helyi lakosok kaktuszokkal és szöcskékkel táplálkoznak. A helyzet oka nem más, mint a klímaváltozás. Jelenleg több éhínség is sújtja a Föld egyes régióit, de ez az egyetlen, amelyet nem politikai/katonai konfliktus váltott ki.

Mivel a WFP híján van az anyagi forrásoknak, az embereket csupán féladagokkal tudják ellátni a segélyszállítmányokból. A napi egy étkezés éppen arra elegendő, hogy az emberek ne haljanak éhen. A helyzet javulni látszik, de a programnak 69 millió dollárra lenne szüksége ahhoz, hogy áprilisig fedezni tudják a szükségleteket.
Mangoni kiemelte: nem tudni, hány gyerek halt már meg az alultápláltság miatt. A térségben a gyerekeket gyakran csak néhány hónaposan regisztrálják, ha addig életben maradnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.