2021. december 5, vasárnap - Vilma

Hírek

2021. November 24. 15:38, szerda | Életmód
Forrás: BG

Klasszikus hibák, amelyeket szaunázáskor követünk el

Klasszikus hibák, amelyeket szaunázáskor követünk el

Itt az őszi-téli évszakátmenet, amely a wellness és a szaunázás szezonja is egyben. Normális esetben, azaz egy járványmentes világban szabadidőnket testünk regenerálására, pihentetésére fordíthatnánk.

A szauna hosszú évszázadok óta sokaknak segít az ellazulásban, használata minden szempontból előnyös: növekszik a szívritmus, tágulnak az erek, javul a szív teljesítménye. Nem mindegy azonban, hogyan használjuk a szaunát – ezek elsősorban olyan szabályok, amelyek a hatékonyságot és a biztonságunkat növelik. A már említett előnyök mellett más jótékony hatásai vannak az effajta pihenésnek: a szauna átmelegít, erősíti az immunrendszert, elernyednek az izmok, a szív erősödik, tehát légzőkapacitásunkat is növeljük. A helyes használathoz és a fent leírt előnyök maximális kihasználásához azonban tudnunk kell egy s mást.

A maximális ruházat egy textiltörölköző vagy egy lepedő legyen – az ékszereket hagyjuk kinn!

Nem véletlen, hogy sok helyen a szauna meztelenül használandó, hiszen az izzadás ruhák nélkül lehet teljes. A fürdőruha rossz hővezető, hamar felforrósodik, gátolja a test hőleadását, és a többnyire műszálas ruhákból olyan anyagok párolognak ki, melyeket nem tanácsos belélegezni. A talpán lévő szennyeződések és a meleg hatására kipárolgó ragasztóanyagok miatt a papucsnak sincs helye a forróságban, hagyjuk az ajtó előtt. Emellett figyeljünk arra, hogy szaunázás előtt vegyük le ékszereinket, óráinkat, mert azok felforrósodhatnak a melegben.

Nem lehetünk a szaunában órákig és figyeljünk oda a folyadékbevitelre is!

Kezdő szaunázóknak 5-10 percet javasolt eltölteni egy klasszikus finn szaunában, a gyakorlottabbaknak is maximum 20 perc javasolt a forróságban egy-egy alkalommal, amely 15 perces pihenőt követően néhányszor ismételhető. Ha kifejezetten kellemetlen már a meleg, nem kell “csakazértis” bent maradnunk a kitűzött ideig, inkább tartsunk negyedórás szünetet, majd térjünk vissza. A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, amit sajnos sokan elfelejtenek. Szaunázást követően fokozatosan igyunk meg legalább egy liter vizet, amit ne helyettesítsünk más folyadékkal (különösön ne valamilyen cukros üdítőitallal vagy gyümölcslével).

Etikett: mások is lehetnek a szaunában!

A szauna a nyugalom, ellazulás helyszíne, ezért lehetőség szerint ne zavarjunk másokat hangoskodással. Ellentétben más társas helyzetekkel, itt még a köszönés elmaradása sem számít barátságtalannak, a hosszas beszélgetés, nevetgélés annál inkább. Valamivel aktívabbak lehetünk viszont egy-egy szaunaszeánszon, amikor a szaunamesterek különleges technikával, természetes illatanyagokkal és a bőrt kényeztető hatóanyagokkal teszik igazi rituálévá a szaunázást. Illóolajokkal kevert vizet locsolnak a kályhára, és az így keletkezett forró, aromás párát törölközők és zászlók segítségével a vendégek bőrére irányítják. A 12-15 perces programot a szaunamester kiegészítheti természetes anyagokból készült bőrradírokkal, krémekkel, teákkal, esetleg hideg gyümölccsel, ezzel téve teljesebbé a programot. Olykor speciálisan összeállított zene is szól, és az azzal együtt, ritmusos mozgással fokozzák az élményt.

A szauna története röviden

A Finnországból származó szauna története több ezer évre nyúlik vissza: az első helyiségeket még a föld alá építették, a farönkökből álló kis házikót csak később kezdték használni. A hagyományos finn szaunában köveket melegítettek fatüzelésű tűzhelyen, amellyel fél nap alatt lehetett elérni a vágyott hőmérsékletet. A szaunázók ilyenkor csak a kémény nélküli helyiség “füsttelenítése” után mehettek be felfrissülni. Az eredeti szauna neve finnül “savu” vagyis “füst” volt. A kéménnyel, fatüzelésű vaskályhákkal felszerelt szaunák ezt követően alakultak ki, és a finnek utazásaik során az egész világon elterjesztették szauna kultúrájukat.

Tévhitek

A leggyakoribb szauna-tévhit, hogy az izzadással méreganyagok is távoznak belőlünk. A szaunában történő izzadásnak sokféle jótékony egészségügyi hatása van, de ez nem tartozik közéjük. A méreganyagokat ugyanis tudományos ismereteink alapján a vesék, a máj és a belek vonják ki szervezetünkből.

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 17. 23:15, szerda | Életmód

A Mayo Clinic egy olyan karkötőt fejleszt, amely előre jelezheti az epilepsziás rohamot

Mondanunk sem kell, hogy az ambiciózus projekt sikere esetén emberéletek menekülhetnek meg.

2021. November 14. 00:33, vasárnap | Életmód

Hét körömbetegség, amely komoly egészségügyi problémákra utalhat

Ahogy a szemünk a lelkünk tükre, úgy egészségünkről rengeteget elárulnak a kezeink. Nem csak a forma vagy az ápoltság a fontos, hanem figyeljünk oda egyes árulkodó jegyekre, elsősorban a körmök tájékán.

2021. November 12. 01:46, péntek | Életmód

Komárom: szombaton az éjszakai fürdőzés szerelmeseié lesz a főszerep

November 13-án éjszakai fürdőzésre vár mindenkit a dél-komáromi Brigetio Gyógyfürdő! A program 20.30-tól éjfélig tart.

2021. Október 31. 11:49, vasárnap | Életmód

Puffasztott rizs: egy jó recept az ünnepekre

A puffasztott rizs az egyik legmegosztóbb élelmiszer a vásárlók és fogyasztók körében. Vannak, akik szerint minden fogyókúra alapja kell, hogy legyen, míg másokat zavar a jellegtelen íze és papírszerű állaga.