2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Február 24. 14:04, csütörtök | Világ
Forrás: Politico / HVG

Kitört az orosz-ukrán háború

Kitört az orosz-ukrán háború

Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen: csütörtökön kora reggel a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak.

Csütörtök reggeli közleményében az orosz hadsereg arról számolt be, hogy nem ukrán városokat céloznak támadásaik során. Mint írták, az orosz fegyveres erők a katonai infrastruktúrát akarják elpusztítani Ukrajnában. Az orosz vezetés közölte, hogy a civil lakosság nincs veszélyben.

"Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában, miután Oroszország megtámadta az országot" – jelentette be csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben. A bejelentést az elnök azután tette, hogy ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO). „Reggel Putyin különleges katonai műveletet jelentett be a Donyec-medencében. Oroszország megtámadta katonai infrastruktúránkat és határőrségünket. Ukrajna számos városában robbanások hallatszottak. Ukrajna egész területén hadiállapotot vezetünk be” – fogalmazott az államfő.

„A háború a legrosszabb forgatókönyv. A feladat most, mint mindig a magyar emberek biztonságának garantálása. Kijevi nagykövetségünk működik, az Ukrajna területén tartózkodó magyarok számára rendelkezésre áll. A munkatársaim a helyszínen minden segítséget megadnak,” írta Facebook posztjában Szijjártó Péter magyar külügyminiszer.

“Oroszország szándékosan háborút kezdett Ukrajna ellen, és egyedül felelős azért, hogy emiatt emberek fognak szenvedni és meghalni,” mondta Joe Biden. Az amerikai elnök hozzátette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei elszántak arra, hogy Oroszországot ezért felelősségre vonják.

Az ukrán légierő pár óra alatt vált harcképtelenné
A RIA Novosztyi orosz hírportál azt írja az orosz védelmi minisztérium közléseire hivatkozva, hogy az orosz haderő leszerelte Ukrajna légvédelmét és megsemmisítette az ukrán repterek katonai infrastruktúráját, ami azt jelenti, hogy az ukrán légierő is működésképtelenné vált. Az információkat az ukrán fél nem erősítette meg, sőt, azt közölték, hogy öt orosz repülőgépet és egy helikoptert semmisítettek meg.

Kijevben kitört a pánik
Óriási dugók vannak Kijevben, nincs üzemanyag a benzinkutakon, a metró ingyenesen használható, a patikákban és a boltokban pedig hosszú sorokban állnak az emberek - számolt be egy Kárpátaljáról származó magyar a 444-nek. A telefonhálózatok akadozva működnek, amikor hagyományos telefonhívást kezdenek, az internetszolgáltatás azonban működik, így a facebook messengert és a whatsappot használják. Ugyanakkor az ukrán hadsereg toborzóirodáinál is sorokban állnak a fiatal férfiak, akik szolgálatra jelentkeznek.

Egyre több a civil áldozat
Bár Oroszország egyelőre elsősorban stratégiai jelentőségű létesítményeket, így repülőtereket és katonai bázisokat támad, elkerülhetetlenül civil áldozatai is vannak az inváziónak. A közösségi médiában számos kép és videó terjed halott civilekről - írja a Portfolio. Videó- és fényképfelvételeken támadásban elpusztított és súlyosan megsérült házak és lakások is láthatók.

Rengetegen indultak meg Magyarország felé
A nagy forgalom nemcsak a vasútállomásokra, hanem az autós határforgalomra is jellemző, főleg azok a fiatal fiúk szeretnének kijutni az országból, akik katonakötelesek, mert félnek a mozgósítástól. A közmédia tudósítója szerint a reggeli órákban a nyitva tartó bankoknál is sorban álltak az emberek, hogy pénzt vegyenek fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.