2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Január 16. 14:15, hétfő | Bulvár
Forrás: startitup.sk

Kiselejtezett repülőgépben él egy amerikai férfi

Kiselejtezett repülőgépben él egy amerikai férfi

Bruce Campbell szokatlan ötlettel állt elő, amikor kitalálta, hogy egy repülőgépet otthonná alakít át. 100 ezer dollárt fizetett a gépért, amit egy oregoni erdőben „parkolt le”.

Az egyik legszokatlanabb "ház" az Egyesült Államokban kétség kívül Oregon államban található. Hillsboro városának közelében – amelyet Portland külvárosának tartanak – van egy 10 hektáros földterület az erdőben, ahol a nyugdíjas Bruce Campbell él egy kiselejtezett Boeing 727-es repülőgépeben. A 73 éves nyugalmazott villamosmérnök azt állítja, hogy szereti az otthonát, és annak ellenére sem bánta meg döntését, hogy a nyári meleg, illetve a téli hideg komoly megpróbáltatásoknak teszik ki a „házát”.

Campbell a CNBC-nek elárulta, hogy az 1970-es években vett egy erdős telket Oregonban 25 800 dollárért. Elmondása szerint azonban már jóval korábban megfogalmazódott benne az ötlet, hogy egy gépet otthonná alakítson át. Tizenöt éves korában látott a tv-ben egy repülőgép temetőről szóló tudósítást, amelyben több száz kiselejtezett gép parkolt egy mezőn. „Azt gondoltam, Istenem, ez hihetetlen. Több száz gép van ott, nekem miért ne lehetne egy” – mondta a nyugdíjas.

Később Campbell megbízott egy céget, hogy találjanak neki egy eladó repülőt. Több hónapig tartó keresgélés után, a cég rábukkant egy 200 utas befogadására alkalmas Boeing 727-es gépre, amely Görögországban parkolt. Az Olympic Airlines flottájának repülőgépe volt, amely Arisztotelisz Onasis görög milliomos és hajózási mágnás tulajdonában állt.

Campbell 100 ezer dollárt fizetett a gépért, és további 120 ezer dollárjába került, hogy Görögországból Hillsboro-ba szállítsák, ahol eltávolították a hajtóműveket és a repüléshez szükséges egyéb alkatrészeket. A nyugdíjas 15 ezer dollárt fizetett a gép különböző felújításaiért, például módosíttatta az alvázat, hogy ellenálljon az Oregonra jellemző földrengésnek.

A gép fedélzetén nappali és konyha is található

A gép belseje szerényen felszerelt, az ülések nagyrészét eltávolították. Egy kis műhely is található a helységek között, ahol Campbell hobbi szinten régi számítógépeket javít.

A hálószobát egy kanapé és egy elektromos fűtésű takaró alkotják. Nem tudom, hogy még életben lennék e az elektromos takaró nélkül. – mondta a nyugdíjas. A repülőgép hőmérséklete nagymértékben függ a külső időjárástól. Télen ezért a melegről a már említett elektromos takaró és egy infrafény gondoskodik, amely a repülőgép kiválasztott részeit fűti.

A nyári hőségben Campbell szokatlan módon, meztelenséggel küzd a hőség ellen. Erre az Airplanehome weboldalán fel is hívja az odalátogatók figyelmét:

"Nem árnyékolom be a kabin ablakait, ha bent vagyok, nem hordok semmilyen ruhát, hacsak nem munkavédelem miatt nem szükséges" - szögezte le.„Szóval legyetek óvatosak, ha gyerekkel érkeztek, vagy ha kellemetlenül érzitek magatokat egy meztelen ember láttán.” – írja az amerikai.

A gépen két WC, egy zuhanyzó és egy mosógép található. Cambpell egy konyhát is kialakított, ami azonban elég kicsi és nem jól felszerelt. Állítása szerint ez azért van, mert nem nagy szakács, így béri a mikróban melegített ételekkel és konzervekkel.
Csak föld- és villanyadót fizet

A repülőgép-ház esetében a földadó 220 dollárt, míg a villanyszámla 100-250 dollárt tesz ki havonta, ami összességében lényegesen alacsonyabb, mint egy átlagos bérleti díj Hillsboro-ban, ami 1437 dollárt tesz ki.

Otthonát szívesen megmutatja a kíváncsi látogatóknak, sőt, weboldalán akár időpontot is lehet foglalni. Emellett Campbell koncerteket is szervez, melyek során a zenekar a repülőgép egyik szárnyáról szórakoztatja a közönséget.

forrás: startitup.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Február 05. 09:19, hétfő | Bulvár

Kiosztották a Grammy-díjakat

Taylor Swift Midnights című albuma nyerte el a legjobb vokális popalbumnak járó díjat.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.