2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2023. Február 23. 09:51, csütörtök | Kultúra
Forrás: SziaKomárom

Kisebbségi Színházi Fesztivált rendeznek Komáromban

Kisebbségi Színházi Fesztivált rendeznek Komáromban

Kisebbségi színházak és társulatok lépnek színpadra március végén a Komáromi Jókai Színház jubileumi évadának keretein belül.

Összesen hét produkció érkezik az I. Kisebbségi Színházi Fesztiválra határon innen és túlról egyaránt. A színház készül egy saját koprodukciós munkával is.

“A múltbeli traumák feldolgozása; a speciális szociokulturális közeg élményanyaga; viszonyunk a „nagy” közösséggel, amelynek a peremére férünk oda – minden előadás más és más optikát kínál a kisebbségi létformáknak, egyben a kisebbségi színházak lehetséges küldetéseinek a mérlegeléséhez” – írja a színház a FB-oldalán.

A programot a sziakomarom.sk városi hírportál cikkje alapján mutatjuk:

Március 26. (vasárnap) - A Komáromi Jókai Színház és a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem lép színpadra a Georg Büchner Woyzeck című drámával, Béres Attila rendezésében.

Március 27. (hétfő) - Szakmai konferencia a Tiszti Pavilonban, 19:00 órától pedig az Ifjú Szivek Táncszínház Hontalanítás című formateremtő előadását láthatjuk a nagyszínpadon.

Március 28. (kedd) - Az eperjesi Alexander Duchnovič Színház érkezik Leonyid Andrejev Szeresd felebarátodat (Láska k blížnemu) című szatírájával, 16:00 órétül a Benkő Géza Stúdiószínpadon. Este 19 órától a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház foglalja el a nagyszínpadot: a hazáját elhagyni kényszerült beregszászi társulat bemutatja Petőfi falusi eposzát, A helység kalapácsát.

Március 29. (szerda) - A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulata lép fel Bódi Attila Lázadni veletek akartam című kortárs drámájával, 19:00 órától a Benkő Géza Stúdiószínpadon. A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik, a sötét és reménytelen időszakot kamaszhősei szemén keresztül mutatja meg nekünk a szerző.

Március 30. (csütörtök) - 17:00 órától láthatjuk a Szívhangok Társulat Megeshetne másképp… című előadását az Egressy Béni Városi Művelődési Központban. A mű a szociodráma és a dokumentarista színház eszközeivel mutatja be, milyen ma roma nőként gyereket szülni Magyarországon.
Este 20:00-tól a kassai Thália Színház lép fel a Komáromi Jókai Színházban: a Szentivánéji álom című darabot mutatják be a nagyszínpadon.

Március 31. (péntek) - A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata zárja a Kisebbségi Színházi Fesztivált a Banović Strahinja/Bánovity Sztrahinya című kétnyelvű előadással, amelyet 19:00 órától láthatunk a nagyszínpadon.

Az előadások után lehetőség nyílik beszélgetni az alkotókkal.

A szervezők mindenkit nagy szeretettel várnak!

Jegyár: 10 €/előadás

Jegyet válthatnak személyesen a színház pénztárában, vagy foglalhatnak e-mailben: tiket@jokai.sk, berlet.jokai@gmail.com és telefonon: +421 35 7908 112, +421 35 7908 113. Online jegyvásárlási lehetőség: https://jokai.interticket.sk/

Forrás: sziakomarom.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:29, csütörtök | Sport

Győzött a Boston és bebiztosította a hazai pálya előnyét az NBA rájátszásában

A Celtics megszerezte szezonbeli 60. győzelmét.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.