2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Szeptember 28. 13:38, kedd | Világ
Forrás: Euronews

Kínában tilos lett a kriptovaluta-tranzakció

Kínában tilos lett a kriptovaluta-tranzakció

Hatalmas pofont kapott a virtuális fizetőeszközök piaca miután Kína bűncselekménnyé nyilvánította a kriptovaluta-kereskedelmet.

A Kínai Fejlesztési és Reform Bizottság (NDRC) listája alapján az ázsiai országban már 2019 áprilisában felmerült, hogy teljesen betiltanák a bitcoin-bányászatot. Idén májusban azután több vállalat is úgy döntött, hogy leállítja vagy más államokba helyezi át a digitális pénz-termelését. A Kínai Nemzeti Bank (PBC) bejelentette, hogy mostantól minden kriptovaluta-tranzakció illegálisnak minősül és tilosak a virtuális fizetőeszközökkel kapcsolatos üzleti tevékenységek. A külföldi tőzsdéknek is megtiltották, hogy kínaiaknak kínáljanak digitális pénzekkel összefüggő szolgáltatásokat.

A PBC álláspontja szerint a kriptovaluták "megzavarják a gazdasági és a pénzügyi rendet" és "illegális és bűnügyi tevékenységek", például szerencsejátékok, csalások, piramisjátékok, pénzmosások és lopások megvalósítását könnyítik meg. A közleményben név szerint szerepet a bitcoin, az ether, és a TEDA, s a bank nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a virtuális fizetőeszközök nincsenek a legális valutákkal megegyező jogi státuszban. Miután pedig nem legálisak, így nem is szabad őket a piacon valutaként alkalmazni. Különösen érdekes, hogy a közlemény aláírói között összesen 10 ügynökség szerepel, köztük a Kínai Kibertér Adminisztráció (CAC), a Legfelsőbb Népbíróság (SPC), a Legfelsőbb Népi Ügyészség (SPP) és a Közbiztonsági Hivatal (PSB), tehát már a bűnüldöző szerveket is bevonják az intézkedések betartásába.

Végül az anyag kitért minden olyan tevékenységre a digitális pénzekkel kapcsolatban, amelyek szintén tilosak. A csoportba tartoznak a virtuális valuták cseréjét lehetővé tévő üzletek, a kriptovaluták eladása és vásárlása, a virtuális fizetőeszközök tranzakcióival kapcsolatos szolgáltatások biztosítása, a token-kibocsátások finanszírozása, s maguk a digitális pénz-tranzakciók.

Címkék: Kína, kriptovaluta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Február 23. 10:30, péntek | Világ

Júniusban kerülnek forgalomba a III. Károly képmásával ellátott bankjegyek Angliában

A III. Károly arcképével ellátott érmék már több hónapja forgalomban vannak, de a bankjegygyártás előkészítése több időt igényel.