2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Február 24. 09:42, péntek | Világ
Forrás: Cas.sk

Kína felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy kezdjék meg a béketárgyalásokat

Kína felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy kezdjék meg a béketárgyalásokat

Az orosz-ukrán háború már egy éve tart. Kína úgy gondolja, hogy mihamarabb véget kell vetni ennek a konfliktusnak, ezért kiadtak egy dokumentumot, amelyben felszólítják mindkét félt a háború befejezésére.

Kína felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy mielőbb kezdjék meg a béketárgyalásokat. Megjegyezte, hogy az ukrajnai konfliktus során egyik fél sem használhat atomfegyvereket - írja a TASR az AFP jelentése alapján.

Kína pénteken, az ukrajnai háború évfordulója alkalmából 12 pontos dokumentumot tett közzé a válság "politikai rendezéséről".

A kínai külügyminisztérium a dokumentumban kijelentette, hogy minden félnek támogatnia kell Oroszországot és Ukrajnát az együttműködésben és a béketárgyalások mielőbbi újraindításában. "Nem használhatnak nukleáris fegyvereket, és nem robbanthatnak ki nukleáris háborút" - tette hozzá a kínai diplomáciai minisztérium.

Peking arra is felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot, és kerüljék el a "polgári lakosság és polgári létesítmények elleni támadásokat".

Kína azt is bejelentette, hogy nem járul hozzá "semmilyen egyoldalú szankcióhoz, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagy jóvá" - írja honlapján a The Guardian a pénteken közzétett tervre hivatkozva.

Peking igyekszik semleges maradni Oroszország ukrajnai háborújában, de szoros kapcsolatot ápol Moszkvával – emlékeztet az AFP.

Forrás: cas.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.