2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Október 08. 17:10, szombat | Tech
Forrás: Glasgow-i Egyetem, HVG

Kína egy olyan műszert küld az űrbe, amely a Napot fogja figyelni

Kína egy olyan műszert küld az űrbe, amely a Napot fogja figyelni

A szerkezet az ASO-S jelölést viseli, elsődleges feladata pedig az lesz, hogy kiderítse a Nap mágneses mezejének ún. koronakidobódásai miként keletkeznek és milyen hatással vannak Naprendszerünkre.

“Összesen három műszerből áll az a napmegfigyelő obszervatórium, amit Kína tervez pályára állítani október 9-én, vasárnap, ottani idő szerint reggel 8 óra előtt. Az indítás helyszíne az észak-kínai Jiuquan Satellite Launch Center – írta a Nature. Kína már korábban is útnak indított olyan műholdat, ami képes elemezni a Napot, de a 126 millió dollár értékű ASO-S (Advanced Space-based Solar Observatory) az első olyan, ami többféle eszközzel is rendelkezik,” írja a HVG.hu tech-rovatának legújabb cikke.

A szerkezet az ASO-S jelölést viseli, elsődleges feladata pedig az lesz, hogy kiderítse a Nap mágneses mezejének ún. koronakidobódásai miként keletkeznek és milyen hatással vannak Naprendszerünkre. A gép továbbá képes lesz egyes összefüggéseket is kimutatni, mivel műszerei akár egyszerre több hullámhosszon is vizsgálódhatnak. Ezt Eduard Kontar, a Glasgow-i Egyetem asztrofizikusa nyilatkozta, aki egyben a misszió mögött álló bizottság tagja is.

Az ASO-S másik neve Kuafu–1; ez a kínai mitológiában szereplő óriás, aki megpróbálta elkapni és megszelídíteni a Napot. Az elnevezés, meg kell hagyni, találó.

A küldetés legalább négy évig tart majd, ez idő alatt a berendezés állandóan a Nap felé fordulva fogja figyelni a csillagot. Az ASO-S abban is segíthet, hogy pontosabb előrejelzések szülessenek az űridőjárásról. Ehhez a Nap egyik fontos, középső régióját is képes lesz tanulmányozni, azt a részt, ahol a napviharok kialakulnak.

A szonda kezdeti, négy-hat hónapos üzembe helyezési fázisa után az ASO-S adatai bárki számára elérhetők lesznek.

Címkék: űrkutatás, Kína, Nap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.