2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Február 04. 11:26, csütörtök | Top10
Forrás: K.O.S.

Kijárási tilalom és Netflix – 2. rész

Kijárási tilalom és Netflix – 2. rész

Egyik hét szalad a másik után és Szlovákia lakossága még mindig kijárási tilalom alatt várja a covid-helyzet javulását.

A szürke, téli napok eddig sem voltak túl szórakoztatóak, de ha az embernek még kifejezetten meg is tiltják, hogy elhagyja lakását, házát, menthetetlenül eluralkodhat felette az unalom. Ilyenkor menthet meg minket egy jó kis könyv, egy új hobbi, vagy érdekes sorozat. Előző írásomban a következő három sorozatot ajánlottam a kedves olvasóknak (s kiemeltem, a női nézőknek valószínűleg jobban fog tetszeni): A vezércsel, A Bridgerton család és a Bebörtönözve.

Megtartva jó szokásom, a következő hármat is nő társaim figyelmébe ajánlom, de ezzel most sem zárom ki azt a lehetőséget, hogy a férfi néző figyelmét is ugyanúgy lekötik majd.

A másik út (Unorthodox)

A radikális zsidó kisebbségről készült, jelenben játszódó minisorozat világszerte nagy port kavart. Az alapul szolgáló regény megtörtént események alapján készült, s nem kissé van magyar vonatkozása: a New Yorkban élő ultraortodox közösség – akikről a sztori szól – húsz százaléka beszél a jiddis mellett magyarul is, főrabbijaik Nyíregyháza környékéről származnak. A sztori rendkívül pontosan dolgozza fel ebben a zárt közösségben nevelkedő lányok életét. Leborotválják a hajukat és életüknek csupán egy célja van: minél több gyereket szülni, hogy visszaállítsák a zsidó népesség számát a holokauszt előttire. A történet egy fiatal lány sorsán keresztül mutatja be a közösség megszállottságát és a szabadulás lehetetlenségét.

A korona (The Crown)

Ha valaha is elmélázott rajta, milyen is lehet királynőnek lenni, akkor annyit mondok, ezt látnia kell. Az angol királyi családot leírhatatlan pátosz és titokzatosság övezi a nyilvánosság előtt, s ez a sorozat figyelemreméltóan jól ad emberi formát egyrészt az uralkodónak, II. Erzsébetnek, másrészt az egész királyi udvarnak. A sorozat szerint ebben a funkcióban nem anya, lány, testvér vagy feleség vagy, hanem csak és kizárólag királynő, szeresd bármennyire gyereked, testvéred, házastársad. A történelmi események, híres személyiségek forgatagában a középpontban végig Erzsébet harca áll önmagával.

Az utolsó királyság (The Last Kingdom)

Történetünk a viking korban játszódik, sok csavarral, jó sztorival, szép helyszínekkel (a Pilisben forgatták), s nem hagyhatom ki az ajánlóból azt sem, amiért nyilvánvalóan a legtöbb hölgy nézi a sorozatot: a főszereplő. Uthred (akit egy rendkívül szimpatikus színész játszik) személye valós, a csaták, melyeken részt vesz, tényleg megtörténtek és folytonos tépelődése majd váratlan döntései azzal kapcsolatban, hogy szász vagy viking oldalra álljon, meglepő irányba terelik a sztorit. Mialatt Uthred improvizál, a szász király, Nagy Alfréd betegesen ragaszkodik szabályaihoz, mindebbe szerelmek, hagyományok és történelmi események fonódnak – könnyen ott felejti magát az ember a képernyő előtt.

Kováts Orsi

Címkék: Netflix, véleménycikk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:29, csütörtök | Sport

Győzött a Boston és bebiztosította a hazai pálya előnyét az NBA rájátszásában

A Celtics megszerezte szezonbeli 60. győzelmét.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.