2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Március 11. 13:32, csütörtök | Magyarország
Forrás: HVG

Kiderült, mennyibe került az orosz és a kínai vakcina darabja Magyarországnak

Kiderült, mennyibe került az orosz és a kínai vakcina darabja Magyarországnak

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy még a pénteki napon nyilvánosságra hozzák az orosz és kínai vakcinákról kötött szerződéseket.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter sajnálattal közölte, hogy az európai vakcinák árát nem hozhatja nyilvánosságra. A keleti vakcinákról viszont annál több szót ejtett, így megtudhattuk, hogy az orosz vakcina két adagja 17 euróba, míg a kínai oltóanyag 63 euróba került. Azért két adagról beszélt a miniszter, mert mindkét vakcinából két oltást kell beadni a várt védettség eléréséhez. Gulyás a kormányinfón azt is bejelentette, 24 órán belül nyilvánosságra hozzák az orosz és kínai vakcinákról kötött szerződéseket.

Az EU programja által beszerzett oltóanyagok ára nem publikus, ugyanis üzleti titokról van szó. Az árakat viszont sejteni lehet, egy belga kormánytag ugyanis még decemberben véletlenül feltöltött egy ide vonatkozó táblázatot, amely szerint az AstraZeneca 1,78 euróba, a BioNTech/Pfizer 12 euróba, a Johnson & Johnson 8,50 dollárba, a Moderna pedig 18 dollárba kerül. Ez csupán azért érdekes, mert Magyarország a Moderna oltóanyagából csak 1,7 millió darabot rendelt, miközben 10 millióra is jogosultak lennének egyes számítások szerint. Míg a magyar kormány a Moderna vakcináit anno drágának titulálta, addig a 63 eurós kínai rendeléskor azt mondta, a védekezésnél a költség sosem lehet szempont. (Később az is elhangzott, hogy azok csak decemberben érkeztek volna, addig pedig remélhetőleg más vakcinákból lesz elegendő darab, mindenesetre a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat már bejelentkezett a lemondott vakcinákért.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Január 25. 12:10, csütörtök | Magyarország

Hatalomátvételt kísérelt meg egy fegyveres csoport Magyarországon

A csoport tagjai többek közt azt is kijelentették, hogy le akarják tartóztatni a magyar kormány korábbi és jelenlegi tagjait.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.