2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Január 21. 10:58, péntek | Koronavírus
Forrás: Marton Máté

Kezdődhet a vége?

Kezdődhet a vége?

Marton Máté véleménycikke az omikron variáns elleni intézkedésekről.

Szlovákiában kifejezetten szerencsésnek érezhetik magukat a betűszavak rajongói, hiszen még csak január van, de máris 3 olyan „kódszó” kering a levegőben, amikről úgy érzem egy darabig még emlegetve lesznek. Miről beszélek? Mindössze arról, hogy a korábbi (oltott-tesztelt-kigyógyult), vagyis OTP és az ugyanezt a teszttel lerövidítő OP szavak közé befurakodott egy harmadik is, még pedig az OP+, akik csoportjába kizárólag akkor tartozhatunk, ha a két oltásunk mellett immunrendszerünket emlékeztették egy harmadikkal, vagy pedig, ha az említett két oltás mellett még egy friss negatív teszteredménnyel, esetleg az utóbbi fél évben történt kigyógyulásunkat igazoló dokumentummal rendelkezünk.

Részben érthető is ez a „szigorításka”, elvégre küszöbön az omikron, a nyugatabbról érkező hírek alapján pedig egyáltalán nem tisztelettudóan kopogtat majd ajtónkon, hanem páros lábbal fogja berúgni, sőt, még a lábtörlőnket is ellopja. Ennek „tiszteletére” vezették be az OP+ kategóriát, aki pedig ide tartozik, ellátogathat például egy wellness központba, vagy épp részt vehet olyan magas kockázatúként megítélt eseményen, mint az esküvők, esetleg lehet az engedélyezett húsz fő egyike egy „tömeg”rendezvényen. Szóval nagyon örülhetnek az ifjú (vagy idősebb) párok, egy kicsit örülhetnek az előadók, művészek is, hiszen pár szerencsés előtt már akár fel is léphetnek, a fürdők és wellness hotelek azonban inkább bosszankodnak, hiszen a jelenlegi előírások lazítás helyett inkább szigorítottak működésükön.

A már jól megszokott probléma ismét kormányunk kommunikációjával, vagyis éppen annak hiányával magyarázható, hiszen az OP+ besorolás és minden változás, amit magával hoz (amellett, hogy alig több, mint egy hete került először említésre) ismét az utolsó pillanatban bejelentett módosításokkal lépett működésbe. Az eltérések ugyan nem hatalmasak, de a probléma nem is ezzel van, sokkal inkább azzal, hogy a kormány még mint ha most sem tudatosítaná, hogy az ország lakosainak bizalmát kellene kiépíteni, ami az utolsó pillanatban bejelentett változtatásokkal aligha fog sikerülni. Ennek ellenére az még is határozott fejlődés, hogy kezdik magukat tartani a „Vakcína je sloboda” ígéretükhöz, pont ahogy kellett volna eddig is…
Emellett megtudhattuk, hogy nem kell egy osztrák mintájú oltási kötelezettség bevezetésével számolni, legalábbis ha pénzügyminiszterünkön Igor Matovičon múlik, szerinte ugyanis „annak már semmi értelme sincs”, emellett pedig hozzátette, hogy az omikron variáns majd úgyis „beolt” mindenkit, vagyis magára vessen az, aki eddig nem élt a lehetőséggel. Utóbbiban ugyan tényleg van valami, mindenkinek megvolt a lehetősége arra, hogy felvegye a vakcinát, ennél többet nem nagyon lehet tenni, ugyanakkor elég valószínű, hogy az egyértelmű kommunikáció és egy kidolgozott oltási kampány pozitív hatással lett volna a beoltottak számát tekintve. Angliához hasonló oltottsági aránnyal pedig nagyobb eséllyel várhatnánk Angliához hasonló, gyorsan „lefutó” vírushullámot is, de hát mit csinálhat az ember, ez nem Anglia, szóval még a korlátozások is maradnak egy ideig.

Mindezek mellett hozzánk is elérkezik a lerövidített karantén, ami lehet, hogy oltottak esetében mindössze három napot fog jelenteni, összevetve ezt az egy évvel korábbi helyzettel, erős különbségeket láthatunk, akkor ugyanis nagyjából ennyivel rövidíthette le karanténját az, aki rendelkezett negatív PCR-teszttel. Hiába, továbbra is változik a világ, és szerencsére úgy tűnik, hogy ezt jobb irányba teszi, közelebb és közelebb araszolva régi, szabadabb életünkhöz.

Valahogy így készül tehát Szlovákia a koronavírus negyedik hullámára, az intézkedések kicsit érthetetlenek, kicsit rosszul lekommunikáltak, de legalább a mieink… A lényeg ebből mindössze annyi, hogy egyértelműen jó irányba haladunk és (tudom sokszor hallhattuk már), de tényleg csak egy kis kitartás kérdése, hogy remélhetőleg végleg magunk mögött tudjuk ezt a lassan két éve kirobbant helyzetet, variánsostul’ mindenestül, de ehhez szükség lesz egy kis türelemre, ha másért nem, hát legalább azért, hogy később ne legyen szükség többre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.