2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2020. December 14. 16:51, hétfő | Világ
Forrás: Index

Kevesebb volt a koraszülés a világjárvány alatt

Kevesebb volt a koraszülés a világjárvány alatt

Nemzetközi kutatást indítottak, hogy kiderítsék, mitől csökkent drasztikusan a koraszülések száma 2020-ban, tájékoztat az Index.

Koraszülések azok a szülések, amelyek a 40. helyett a 37. várandóssági hét előtt következtek be.2020-ban világszerte számos orvoscsoport észlelte a pozitív változásokat és egymástól teljesen független vizsgálatokba kezdtek. Az első tudományos publikációt a témában az Ír Neonatológiai Társaság és szülőszervezet adta ki, amely ugyan egyelőre nem ellenőrzött, de pár nappal később a dán kutatócsoport is hasonló eredményekről számolt be. Dánia és Írország jelentései szerint a 37. terhességi hét alatti koraszülések száma 90 százalékkal esett vissza, ezen belül 73 százalékkal kevesebb 1500 gramm alatti baba született. Bár a bámulatos javulás oka egyelőre ismeretlen, szóba jött, hogy a járvánnyal kapcsolatos intézkedések hatására kialakult jobb levegőminőség és/vagy csökkent anyai fertőzések, vagy általában a kevesebb stressz állhat a háttérben. A kanadai Manitobai Egyetem és az ausztrál Murdoch Children’s Research Institute munkatársai ír és a dán neonatológusokkal kiegészülve a egy globális kutatási projektet készítenek elő a pontos ok kiderítésére.

Az összefogásban Magyarországot a Melletted a helyem Egyesület és dr. Szabó Miklós PhD med. Habil egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Neonatológiai Tanszéki Csoport vezetője képviseli. Dr. Szabó Miklós szerint: „Magyarországon jelenleg pilot vizsgálat zajlik, így még nem hivatalosak az eredmények, de azt már látjuk, hogy nálunk nincs jelentős visszaesés a koraszülöttek számában. Felmerül a kérdés, hogy vajon miben különböznek a járványügyi korlátozások, és melyek lehetnek azok, amelyek ilyen jelentős hatást gyakorolnak a koraszülések számának csökkentésére. Ha sikerül azonosítani, hogy a járvány kapcsán hozott intézkedések közül melyiknek köszönhető a koraszülési ráta szignifikáns csökkenése számos országban, ez a jövőben eszközt és lehetőséget ad arra, hogy a populáció szintjén eredményesebben harcoljunk a koraszülések ellen.“

Dr. Nádor Csaba neonatológus, a Melletted a Helyem Egyesület elnöke pedig így byilatkozott: „A Covid–19-világjárvány alatt még erőteljesebben hirdetjük, hogy az újszülötteknek és koraszülötteknek születésüktől az édesanyjuk mellett kell lenniük. Minden ellátóhely alakítson ki egy olyan osztályos protokollt, ami ezt maximálisan támogatja! A szükséges járványügyi óvintézkedéseket természetesen be kell tartani, ebből kiemelendő a helyes maszkhasználat.“

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.