2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2021. Június 14. 21:47, hétfő | Koronavírus

Kétszer valószínűbb, hogy kórházba kerül az, aki az indiai variánssal fertőződik meg

Kétszer valószínűbb, hogy kórházba kerül az, aki az indiai variánssal fertőződik meg

Az azóta delta variánsnak keresztelt indiai vírus kétszer olyan veszélyes, mint az eredeti, így kétszer akkora esély van a kórházi ellátást igénylő betegség súlyos lefolyására.

Skót kutatók szerint azonban van megoldás: a delta variáns ellen két oltásra van szükség. A The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett kutatásban április 1. és június 6. között 19 543 új koronavírus-fertőzött és 377 kórházba került Covid-19- beteg esetét vizsgálták az 5,4 milliós lakosú Skóciában. Kimutatták, hogy a vizsgált fertőzöttek közül 7723, a kórházi kezelésre szorulók közül pedig 134 a vírus delta variánsával fertőződött meg. „Az Indiában megjelent delta variáns nagyjából megkettőzte a kórházba kerülés kockázatát, ám az oltások csökkentik ezt,“ mondta Chris Robertson, a Stratchclyde-i Egyetem közegészségügyi járványtani professzora. "Ha valakinek pozitív a koronavírus-tesztje, két adag oltás vagy egy adag 28 nap után nagyjából 70 százalékkal csökkenti a kórházi kezelés kockázatát,” folytatta. A delta ellen a Pfizer/BioNTech vakcinájának második adagja nagyjából 79%-os védettséget biztosít. Összehasonlításképpen ugyanez a vakcina a brit, azaz alfa variánssal szemben 92%-os védelemmel látja el az alanyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.