2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2020. November 14. 10:43, szombat | Kzélet
Forrás: HVG

Késik az orosz vakcina

Késik az orosz vakcina

A koronavírus elleni vakcina tömeges gyártásával megbízott gyógyszertárak egyike sem tudta még beindítani az ipari mértékű előállítást.

Vlagyimir Putyin orosz államfő ígéretei, mely szerint a Szputnyik V ellenanyag lesz a világ első hatásos koronavírus-vakcinája, valószínűleg nem lesznek teljesítve, írja a HVG.

Ezáltal késik az oltóanyag tervezett exportja is. A négy nagy megbízott oroszországi gyógyszergyár, az R-Pharm, a BinnoPharm, a Generium és a Biokad egyike sem volt még képes beindítani a termelést. „Nem tudjuk stabilizálni a vakcinát, és más sem képes erre,” mondta az egyik gyár társtulajdonosa a The Bell nevű orosz híroldalnak. Emiatt elhamarkodottnak ítélik Szijjártó Péter nyilatkozatait arról, hogy már januárban országos oltás várható Magyarországon az orosz vakcinával.
A technológiai startup cégekbe fektető ATEM Capital alap társalapítója szerint: „Ez a folyamat ilyen esetekben általában legalább egy évet vesz igénybe, most néhány hét alatt próbáljuk ugyanezt megtenni”. Hozzátette, hogy szerinte sok esetben a gyártott vakcina minősége nem megfelelő, és nem tudni, mikor sikerül pontosan lemásolni ipari méretekben a kísérleti vakcinát, amely egész eddig laboratóriumi körülmények között, kis adagokban volt előállítva. Az oltóanyag állítólagos hatékonyága 92 százalékos. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány embert oltottak már be a Szputnyik V-vel és a paciensek hány százalékánál jelentkeztek mellékhatások. Bár a gyártók azt ígérik, november végére lehet, hogy sikerül stabilizálni a vakcinát, továbbra sem tudni, mikor lesz mindenki számára elérhető az oltóanyag.

Annyit tudni jelenleg, hogy még Moszkvában, az oroszországi koronavírus-járvány gócpontjában sem indulhat meg az idén a tömeges oltási program. A Russian Direct Investment Fund a Szputnyik V vakcina fejlesztését, gyártását és külföldi értékesítését koordináló orosz alap. Ők nyár végén úgy jósolták, hogy december végéig 30 millió adag oltást gyártanak majd hazai felhasználásra. Jelenleg viszont úgy látják, hogy december végéig 7-10 millió vakcína készülhet el, s januárban már akár 30 milliót is gyárthatnak. Több mint valószínű, hogy exportálni csak azután fognak, miután a 140 milliós orosz lakosság felét beoltják. Orosz szakértők szerint ugyanis az ottani járványt csak így lehet megfékezni. A gyártók név nélkül nyilatkozó képviselői szerint azonban egyelőre megjósolhatatlan, mikor indulhat be a tömeggyártás. Ők december végére nem néhány millió, hanem csak néhány százezer kész vakcinát saccolnak. Az oroszországi járványügyi helyzet jelenleg kritikus: naponta húszezernél több fertőzöttet regisztrálnak. Mostanra megközelítőleg 1,9 millió fertőzöttet tartanak számon, ezzel Oroszország az ötödik legfertőzöttebb állam az USA, India, Brazília és Franciaország után. A hivatalos közlések kb. 32 ezer elhunytról tájékoztatnak, de a valós adat valószínűleg sokkal magasabb. Oroszországban márciusban és áprilisban még azt hangoztatták, hogy a kemény orosz népet messziről el fogja kerülni a koronavírus-járvány. Az összevetett statisztikai adatok alapján a járvány áprilisi kitörése és szeptember vége között már 117 ezerrel többen hunytak el, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A statisztikák szerint az utóbbi öt évben egyszer sem volt annyi halott, mint az idén és szakértői jóslatok szerint az októberi és novemberi adatok még inkább riasztóak lesznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.