2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2020. November 02. 16:35, hétfő | Világ
Forrás: hvg.hu

Kepler-űrprogram: 300 millió lakható bolygó lehet csak a mi galaxisunkban

Kepler-űrprogram: 300 millió lakható bolygó lehet csak a mi galaxisunkban

A Kepler-űrprogramban résztvevő amerikai űrkutatási hivatal, a SETI Intézet és más szervezetek tudósainak becslése szerint akár 300 millió olyan bolygó is lehet galaxisunkban, amely lakható feltételekkel rendelkezik.

A Kepler űrteleszkóp adatai azt bizonyítják, hogy némelyek elég közel is lehetnek, a Naptól 30 fényévnyi távolságra. A szakértők eredményeiről a The Astronomical Journal című tudományos lap számol be. "Első alkalommal van minden együtt ahhoz, hogy megbízhatóan felmérjük a potenciálisan lakható bolygók számát a galaxisban. Munkánk egyik kulcsfontosságú eleme a Drake-formulának, melyet a civilizációk számának megbecsülésére használnak. Egy lépéssel előrébb járunk így az úton, amely ahhoz vezet, hogy kitaláljuk, egyedül vagyunk-e a kozmoszban" – nyilatkozta Jeff Coughlin, a SETI Intézet exobolygó-kutatója és a Kepler tudományos hivatalának igazgatója.

A Drake-egyenletet gyakran az asztrobiológia útmutató térképének is tekintik, a SETI Intézet kutatásainak nagy részét irányítja. Ez egy valószínűségi formula, részletezi azokat a tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni a galaxisban észlelhető, technológiailag fejlett civilizációk potenciális számának becslésénél – tájékoztat az Index. A kutatók a Földhöz hasonló méretű, Naprendszeren kívüli, valószínűsíthetően kőzetbolygókat vettek alapul a becslésekhez. Úgynevezett napszerű csillagok után is kutattak, melyek nagyjából a Naphoz hasonló korúak és nagyjából hasonló hőmérsékletűek. Továbbá azt is elemezték, hogy a bolygón adottak-e a folyékony vízhez szükséges feltételek, illetve, hogy a bolygó csillaga felől milyen sok fény éri az adott bolygót, ez ugyanis befolyásolja a folyékony víz valószínűségét.

A szakértők analizálták a Kepler, valamint az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia-missziójának adatait is, melyek azt dolgozzák fel, mennyi energiát bocsát ki a bolygó csillaga. "Annak ismerete, hogy milyen sokféle különböző bolygó létezik, nagyon fontos a jövőbeli exobolygó-kutató missziók megtervezése szempontjából" – mondta Michelle Kunimoto, a tanulmány társszerzője a Naprendszeren kívüli bolygókkal kapcsolatban. További kutatásokra lesz szükség annak megértéséhez, milyen szerepet játszik egy bolygó légköre a folyékony víz meglétében. 2018-ban fejezte be a Kepler-misszió az adatgyűjtést, mely által több mint 2800 már visszaigazolt exobolygót azonosított és további több ezer vár arra, hogy a tudósok megerősítsék a felfedezésüket.

Címkék: Bolygó, Kepler

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.