2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Január 29. 16:39, vasárnap | Bulvár
Forrás: euronews.com

Justin Bieber 200 millió dollárért eladta minden zenéjének a jogait

Justin Bieber 200 millió dollárért eladta minden zenéjének a jogait

A kanadai énekes hatalmas összeget kapott a teljes zenei katalógusáért. Nem ő azonban az első, aki ilyen üzletet kötött, mutatjuk mennyit keresett Bob Marley, Calvin Harris a Red Hot Chili Peppers vagy éppen Bob Dylan.

Justin Bieber 290 dalt számláló zenei katalógusát a Hipgnosis szellemi tulajdonnal foglalkozó befektetési alap vásárolta fel nem kevesebb, mint 200 millió dollárért, ami átszámítva kb. 184 millió eurónak felel meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szóban forgó cég mostantól minden egyes alkalommal pénzhez jut, ha egy rádió lejátssza az énekes valamelyik dalát, vagy például egy tv reklámban feltűnik az egyik slágere.

Bár az üzlet pontos részletei nem ismertek, az összeget az AFP egyik újságírója szivárogtatta ki, aki szerint az üzlet Bieber összes, 2021. december 31-ig kiadott zenéjét érinti.

Bieber katalógusában olyan világslágerek találhatók, mint a Baby, What Do You Mean, Sorry vagy éppen a Love Yourself. Az említett számok mindegyike legalább másfélmilliárd lejátszással rendelkezik a YouTube-on, míg az énekes csatornája már majdnem elérte 30 milliárdos nézettséget. A Hipgnosis cég így vélhetően egy igazán jövedelmező befektetést tudhat maga mögött, azonban nem Justin Bieber volt az első a zenetörténelem során, aki ily módon tett szert komolyabb vagyonra.

Bob Marley – 50 millió dollár

A Primary Wave zenei befektetési társaság egyik első nagy zenei vásárlása volt ez a 2018-as megállapodás, mely során a cég megszerezte a néhai reggae énekes katalógusának 80%-át.

Calvin Harris – 100 millió dollár

Calvin Harris is hatalmas slágerlistát alkotott az elmúlt években. A 150 dalt számláló katalógusában tucatnyi olyan szám található, melyben híres énekesekkel működött együtt. Gyűjteményét 2020-ban 100 millió dollárért vásárolta meg a Vine Alternative Investment.

Stevie Nicks – 100 millió dollár

A régebbi sztárok katalógusainak megvásárlásában rejlő pénzügyi lehetőségekre jó példa Stevie Nicks, a Fleetwood Mac énekese. A banda 1977-es Rumours című albumáról szóló Dreams dala egy korcsolyázó és áfonyalevet ivó férfi vírusos TikTok-jának köszönhetően ugrott vissza a listákra. Nicks tudatában volt az életművének maradandó értékeivel, így 2020-ban nem kevesebb mint 100 millió dollárt kért a dalszerzői katalógusáért.

Red Hot Chili Peppers – 140 millió dollár

Ha egy tv sorozat Kaliforniáról készül, akkor majdnem biztos, hogy hallható lesz benne a rockzenekar valamelyik dala. Leghíresebb számuk egyértelműen az 1999-es Californication, amely már meghaladta az egymilliárdos nézettséget a YouTube-on. Bieberhez hasonlóan ők is a Hipgnosisnek adták el a zenéket birtokló jogokat. Az üzlet nyélbeütésért 140 millió dollárt kaptak 2021-ben.


Bob Dylan – 620 millió dollár

81 éves, irodalmi Nobel-díjas, és sokak szerint ő a valaha élt egyik legjobb dalszerző. 2020-ban a 600 dalt tartalmazó katalógusának jogait eladta a Universal Music-nak 400 millió dollárért. Ez még nem minden, ugyanis tavaly eladta a zenéinek „master” felvételeit is (első felvétel), amiért a Sony 220 millió dollárt fizetett.

forrás: euronews.com

Címkék: Bieber, justin bieber, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Február 05. 09:19, hétfő | Bulvár

Kiosztották a Grammy-díjakat

Taylor Swift Midnights című albuma nyerte el a legjobb vokális popalbumnak járó díjat.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.