2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2021. Október 28. 23:41, csütörtök | Koronavírus
Forrás: TASR

Jövő héttől már a Dunaszerdahelyi járás is piros besorolást kap

Jövő héttől már a Dunaszerdahelyi járás is piros besorolást kap

A romló járványügyi helyzet elérte a Dunaszerdahelyi járást is, így jövő hét hétfőtől, azaz november 1-től a piros besorolásba kerülünk.

A fekete besorolást újabb járásokra terjesztették ki, így hétfőtől már 24 régiós önkormányzat sorolható a harmadfokú vészriasztást jelentő kategóriába. Huszonkilenc járásban másodfokú vészriasztás, azaz bordó besorolás lesz érvényben, a piros és a narancssárga besorolást pedig 8-8 járás kapja meg. A pillanatnyilag legenyhébb besorolású csoportba továbbra is kvalifikálta magát a főváros öt járása, emellett három magyarlakta terület: a galántai, a komáromi és a vágsellyei. Ebből logikusan következik, hogy a többi déli járás kiszorult a narancssárga kategóriából. A piros besorolás hétfőtől a Dunaszerdahelyi, a Lévai és az Érsekújvári járásokban lesz érvényben. Bordó stemplit kap Kassa négy városrésze, Kassa-vidék, Nagykürtös, Nyitra, Rozsnyó, Szenc, Tőketerebes és másik 29 járás.

A legszigorúbb intézkedésekkel operáló fekete besorolást három magyarlakta járás kapta meg a COVID-térkép alapján. Ezek: Losonc, Nagymihály és Rimaszombat.

Szerdán Eduard Heger kormányfő felszólította az 50 évnél idősebb lakosokat, hogy olttassák be magukat a COVID-19 betegség ellen. Hangsúlyozta, hogy a legnagyobb számban az oltatlanok kerülnek kórházba, a védőoltás pedig bizonyítottan a leghatékonyabb védelem a fertőzéssel szemben. „Az adott járás színe attól függ, hogy hány fertőzött állampolgár él ott. Nem annak alapján válik pirossá vagy bordóvá, hogy mi mit csinálunk itt Pozsonyban, hanem hogy hány pozitív eset van az adott járásban,” magyarázta a miniszterelnök, hozzátéve: azt, hogy egy járás fekete besorolást kapjon, akár már néhány tucatnyi lakos beoltásával is el lehet kerülni. Példaként Pozsonyt hozta fel, ahol a magas átoltottságnak köszönhetően nem fenyeget a fekete besorolás, amelyre a legszigorúbb szabályok érvényesek. A kormányfő szerint egyelőre azonban nem olyan rossz a helyzet, hogy a vállalkozók bérpótlásával kelljen foglalkozni, és a veszélyhelyzet újbóli bevezetését sem tervezik.

A szerdai kormányülést követően Branislav Gröhling az iskolák helyzetéről tájékoztatta a közvéleményt. A tárcavezető megismételte: jelenleg a tanulók 90%-a jár iskolába és mindössze tíz százalékuk tanul otthonról online(9%), illetve feladatlapok és telefonos konzultáció(1%) útján. Gröhling beszámolt a tesztelési rendszer adatairól is. Elmondása szerint az elmúlt hét során rekordszámú antigéntesztet végeztek el, ezeknek pedig csupán a 0,9%-kuk végződött pozitív eredménnyel. „Az iskolai dolgozók 1,4 százaléka és a tanulók 0,7 százaléka fertőzött,” tette hozzá. Az antigéntesztelés az év végéig folytatódik. Gröhling ismételten pozitívan szólt az iskolák járványügyi helyzetéről, és mivel egyelőre nem alakultak ki vírus-gócpontok, az országos bezárás sem fenyegeti az oktatásügyet. „Az iskolák még a fekete járásokban is nyitva vannak, csupán az egyes osztályokban szünetel a tanítás,” zárta a miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.

2024. Május 16. 10:02, csütörtök | Rendőrségi

Kaliňák: A miniszterelnök állapota a műtét után stabil, de még mindig súlyos

A kórház szóvivője hozzátette, hogy két sebészcsoport öt órán keresztül operálta a miniszterelnököt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják.