2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Október 06. 18:57, szerda | Világ
Forrás: cas.sk

Jóváhagyta a WHO a malária elleni vakcinát

Jóváhagyta a WHO a malária elleni vakcinát

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az új oltóanyag több tízezer fiatal életét mentheti meg a közeljövőben. Ez elsősorban Afrikát érinti – tájékoztat a BBC.

A Ghánában, Kenyában és Malawiban az RTS,S nevű vakcinával végrehajtott kísérleti programok sikere után az Egészségügyi Világszervezet úgy véli, a vakcinát az egész szubszaharai Afrikában és más, közepesen vagy erősen maláriafertőzött régiókban is be kell vezetni.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezérigazgatója történelmi pillanatnak nevezte a vakcina alkalmazásának engedélyezését, elmondása szerint ezzel több tízezer fiatal élete menekül meg. A malária évente mintegy 230 millió megbetegedést, valamint 400 ezer ember halálát okozza, amelyeknek 95%-át Afrika jegyzi. Csak a 2019-es évben 260 ezer gyermek halt meg maláriában. A BBC beszámolója alapján a maláriának legalább 100 parazita faja létezik, a jóváhagyott RTS,S vakcina pedig a legagresszívabb, leghalálosabb fajt támadja meg: a plasmodium falciparumot.

A tesztek során kiderült, a vakcina 10-ből körülbelül négy maláriás esetet, 10-ből három súlyos esetet előzhet meg. A vérátömlesztésre szoruló gyermekek száma harmadával csökkenhet. Az egyetlen negatívumot az jelentheti, hogy a vakcina csak a negyedik adag után éri el maximális hatékonyságát, ez pedig sok szkeptikus hangját erősítette fel. Az első hármat egy hónapos különbséggel, öt, hat és hét hónapos korban kell beadni, az utolsó emlékeztető oltásra pedig 18 hónapos kor körül van szükség.

Címkék: malária, vakcina, WHO

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.