2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Február 03. 10:00, péntek | Kzélet
Forrás: tasr

Jön az újabb havazás, akár -20 °C is lehet

Jön az újabb havazás, akár -20 °C is lehet

Vasárnaptól (február 5-től) hideg levegő beáramlására figyelmeztetnek a meteorológusok.

A meteorológusok a következő napokban Zsolna megyében számítanak a legtöbb havazásra. A magasabb területeken több mint 50 centiméternyi új hó is hullhat. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztat.

Erősebb havazás várható Besztercebánya megye északnyugati hegyvidékein, valamint a Szepesség felső részén, továbbá Szlovákia és Lengyelország határa mentén. A meteorológusok szerint a legtöbb hó a Madaras-hegység déli részén hullhat, különösen annak északnyugati lejtőin. Ott szombatig körülbelül 40 centiméternyi új hó várható.

„A havazás nem folyamatos lesz, inkább hullámokban érkezik” – közölte a hidrometeorológiai intézet, hozzátéve, hogy az első ilyen hullám csütörtök éjszaka érkezett. Pénteken (február 3-án) napközben egy második, markánsabb csapadékhullámra számíthatunk, amely szombat reggelig tart.

Az alsóbb területeken délnyugaton többnyire eső várható, csak átmenetileg fog havazni. Az SHMÚ szerint erős szélre is kell számítani, helyenként 80 kilométer/óra körüli széllökésekkel. A szél ugyanakkor – főleg északon – számos hónyelvet okozhat, és nagyon hideg lesz.

Vasárnaptól (február 5-től) hideg levegő beáramlására figyelmeztetnek a meteorológusok. A maximum hőmérséklet így többnyire -5 °C alatt lesz északon, míg ritka esetekben a -10 °C sem kizárt. „Délen melegebb időjárás várható. Délnyugaton is nulla felett lesz a hőmérséklet. Az éjszakák viszont hidegek lesznek, a völgyekben vasárnaptól mínusz -15 °C alá süllyed a hőmérséklet, míg a leghidegebb éjszakákon akár -20 °C fok is lehet” – közölte a hidrometeorológiai intézet.

Címkék: havazás, időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.