2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. November 26. 16:54, szombat | Életmód
Forrás: forrás: ma7.sk

Jön az energiatakarékos advent?

Jön az energiatakarékos advent?

Holnap van advent első vasárnapja, a várakozás időszakának kezdete. A városok fénybe borulnak, az adventi koszorúkon meggyúlnak az első gyertyák.

Az adventi időszakra jellemző fényözön és díszvilágítás az önkormányzatoknak több helyen gondot okoz, mivel a magas energiaárak miatt komolyan fontolóra kell venni a hatékony és takarékos megoldásokat. A ma7.sk dolgozói utánajártak, mi a helyzet városainkban a spórolás terén.

A fővárosban is szerényebben ragyognak majd a karácsonyi fények

Idén a város korlátozza az olyan fényláncokat is, amilyenek tavaly a Štefánik utca, a Szlovák Nemzeti Felkelés tere vagy a Hurban tér fáin voltak. A Prímás Palota is korlátozza idén a fénydíszítéseket. „Az energiával való spórolás szükségszerű, és a fénydekoráció mennyiségének a csökkentése reakció a jelenlegi helyzetre” – fogalmazott Dagmar Schmucková, a fővárosi önkormányzat szóvivője.

A város azzal is spórolni szeretne, hogy csaknem egy hónappal korábban lekapcsolja a díszvilágítást. Míg azok tavaly január végéig maradtak, addig idén már csak vízkeresztig ragyognak majd. Az elnöki palota karácsonyi díszkivilágításának tompításáról is vita folyik, végső döntés azonban még nem született.

Pozsonyban – beleértve a főtéri karácsonyfát is – november 25-én gyúltak ki a karácsonyi fények. A pozsonyi karácsonyi díszkivilágítás főként LED izzókkal történik, ezek akár 85 százalékkal is csökkenthetik energiafogyasztást.

Szenc kizárólag LED-es karácsonyi világítást használ

A megye másik városában, Szencen már régóta csak LED-es karácsonyi világítást használnak, amit úgy kötnek be, hogy a lehető legkevesebb áramot fogyassza, mondta portálunk megkeresésére Martina Ostatníková, a városi önkormányzat szóvivője.

Hozzátette, 2013-ban éppen Szenc lett Szlovákia és Csehország legnagyobb LED-városa, amikor is a város a LED-technológián alapuló átfogó közmegvilágítási rekonstrukciót hajtott végre.

Somorján nincs változás, Dunaszerdahelyen visszafogják a díszkivilágítást

A felső-csallóközi Somorján az eddigi szokásokhoz híven a belvárosban felszerelik az ünnepi fényeket.

„A mi esetünkben nem terjed ki nagy területre a díszkivilágítás, lényegében csak három utcát érint a belvárosban, amelyek kivilágítása komoly költségveszteség nélkül megvalósítható.

A Fő utcáról, a Gazdasorról és a Piac utcáról van szó, ezeken a helyeken a karácsonyi időszakban a megszokott ünnepi kivilágítás várja a járókelőket”
– nyugtázta Sármány Ervin, az önkormányzat hivatalvezetője.

Karaffa Attila, Dunaszerdahely frissen megválasztott alpolgármestere így tájékoztatott:

Dunaszerdahely város önkormányzata az eddigi évektől eltérően szerényebb díszkivilágítást tervez. Már modernizálva, LED égős füzérek és különböző karácsonyi motívumok lesznek láthatóak a belvárosban, a Bartók Béla sétányon, a Fő utcán. A Csaplár Benedek VMK előtti fenyőfa lesz hagyományosan a város fenyőfája, előtte pedig a betlehem lesz felállítva.”

Takarékos üzemmód a Komáromi járásban

„Mivel a Klapka téren, az Európa-udvarban és pár sétálóutcában megszokott díszkivilágítás a LED égők használata miatt kevés villanyáramot fogyaszt, arról idén sem mondunk le.

Az ünnepi fényáradat advent első vasárnapjától Vízkeresztig, estétől hajnalig folyamatosan lesz élvezhető, mivel azt rákötötték a közvilágításra. Bónuszként pedig a Villa Camarum PT az általa szerzett pályázati támogatásból, aranyvasárnap 17:15 órától a városháza fényfestésével örvendezteti majd meg az ünnepvárókat“
– mondta el Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

„A takarékoskodás miatt fényfüzérekkel nem díszítjük tele a várost. A közvilágításra kapcsolt, LED égős díszek majd csak Mikulás napjától a legforgalmasabb városközpontban és a sörgyárnál, egész éjjel ünnepi hangulatot árasztanak.

A Fő téren, Bagotán és Zöldálláson egy-egy karácsonyfát állítunk, amelyek égői majd szintén december 6-tól, időzítve 17:00 és 20:00 óra között világítanak. Csak az adventi koszorú első LED-es gyertyáját kapcsoljuk be november 27-én, de este nyolc órakor azt is kikapcsolja az időzítő” idézi Hamran Máriát, Ógyalla alpolgármesterét a MA7.sk cikke.

„A városközpontban a díszkivilágításon úgy takarékoskodunk, hogy azt az előző években megszokott időponttól pár nappal később kapcsoljuk be, majd ki. Az egyhetes áramhasználat mellőzésén kívül arra is ügyelünk, hogy takarékos égőket használjunk, s azok számát is csökkentjük” árulta el Halász Béla, Gúta első embere.

Korábban fontolgattuk a városközpont megvilágításának bővítését, de arról az energiaárak emelkedése közben lemondtunk. Energiatakarékos LED-izzókat használunk, s idén is feldíszítjük a Fő téren levő élő fenyőfát és koszorút. Advent valamennyi vasárnapján az egyházak képviselői gyújtanak meg egy-egy villanygyertyát az általuk megszentelt adventi koszorún“ tájékoztatott Molnár Zoltán, Naszvad polgármestere.

Forrás: ma7.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.