2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2020. November 09. 11:25, hétfő | Világ
Forrás: CNN

Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást – ki is ő?

Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást – ki is ő?

Pennsylvániai győzelmének hála 273 elektori szavazattal Joe Biden lett az Egyesült Államok 46. elnöke.

Az amerikai elnökválasztást a Demokrata Párt jelöltje, Joe Biden nyerte azután, hogy Pennsylvániában is győzelmet aratott. 270 elektori hely elhódítása kellett a győzelemhez, Biden szombaton 273-mat szerzett, s ezáltal Donald Trump, republikánus ellenfele fölé kerekedett - tájékoztatott szombaton az AFP hírügynökség és a CNN.

Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke. A 77 éves Biden az amerikai elnökválasztások történelmének legidősebb nyertese, tudatja az AFP. Ellenfele Donald Trump azóta is meg nem alapozott vádakkal dobálózik, melyek szerint Biden választási csalást követett el, több amerikai államban Trump jogi lépéseket tett. Mára azonban 290 elektori szavazatot tudhat magáénak Biden és a szavazatok számlálása még nem fejeződött be. Trumpnak 214 szavazata van. Beiktatása után a 78 éves Joe Biden lesz Amerika történelmének legidősebb államfője.

Joseph Robinette Biden Jr., ismertebb nevén Joe Biden, 1942. november 20-án született a pennsylvániai Scranton városában négy testvér legidősebbjeként. Családja római katolikus, ír származású. Autókereskedésből éltek. Tízéves korában elköltöztek Claymontba, Delaware államba, ahol szülei jobb állást kaptak. 1961-ben elvégezte a jó hírnevű Archmere Academy-t Claymontban, majd történelem és politika alapszakot végzett a Delaware egyetemen, Newarkban. Később jogdoktorként diplomázott a Syracuse egyetemen 1968-ban. Tanulmányai befejeztével Wilmingtonba költözött, ahol saját jogi irodát nyitott és a Demokrata párt aktív tagja lett. 1972-ben nyert először a szenátori választásokon, amelynek köszönhetően az Egyesült Államok Szenátusának tagja lett Delawar államban. 30 évesen ő lett a hatodik legfiatalabb amerikai szenátor az államok történelmében. Nem sokkal szenátori helyének elfoglalása után családi tragédia érte Bident. Felesége Neilia és gyermekei karácsonyi bevásárlásra tartottak 1972-ben, amikor út közben teherautóval ütköztek. Felesége és egyéves kislánya, Naomi életüket vesztették, két fia pedig, Beau és Hunter megsérültek. Ezután mély bánatában le akart mondani szenátori kinevezéséről, hogy családjával lehessen, de a párt vezetése meggyőzte és megtartotta helyét. Beavatási esküjét 1973-ban annak a kórháznak a kápolnájában tette, ahol két sérült fia feküdt. Ezután 36 évig volt a Szenátus tagja, 2009-ben azonban az Egyesült Államok alelnöke lett, így lemondott Szenátusi funkciójáról. 1977-ben újraházasodott, Jill Tracy Jacobsot vette feleségül, akitől született egy lánya, Ashley. A Szenátus tagjaként főleg fogyasztói jogokkal és környezetvédelemmel foglalkozott. Ő az első olyan amerikai politikus, aki a klímaváltozással összefüggő torvényjavaslatot nyújtott be. Pár évig a Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöki pozícióját is betöltötte. 2009 január 20-ától Barack Obama jobbkezeként amerikai alelnök volt. Nyolc évet húztak így le együtt a Fehér Házban, s ezidő alatt jó barátok lettek. Chicagoi leköszönő beszédében Obama úgy jellemezte, ő volt „a legjobb választás“. Politikai pályafutása alatt Biden már kétszer is indult jelöltként az elnökválasztásokon: 1988-ban és 2008-ban, mindkétszer korai fázisban kilépett. 2016-ban is gondolkozott, hogy újra indul, de helyét átengedte Hillary Clintonnak. Joe Biden, aki Trump politikájának éles kritikusa, Barack Obama utódjának tartja magát. Az ő politikájára szeretne építeni elnöki évei alatt.

Címkék: Joe Biden

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.