2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2023. Május 02. 09:29, kedd | Kzélet
Forrás: Refresher

Jelentősen megemelkedtek a közúti bírságok Ausztriában

Jelentősen megemelkedtek a  közúti bírságok Ausztriában

A szomszédos ország jelentősen megemelte a közúti bírságokat, néhányat a duplájára.

Május 1-től, hétfőtől emelkedtek Ausztriában a kihangosító (handsfree) nélküli, vezetés közbeni telefonhasználatért kiszabott bírságok. A jelenlegi 50 euró helyett 100 eurót fizet majd a helyszínen az elkapott sofőr.

Abban az esetben, ha a hagyományos módon történő, volán mögötti telefonálás vétségét a közlekedési felügyelőség elbírálja, vagy azt rendőrségi fotó rögzíti, a bírság 140 euróra emelkedik. A bírság figyelmen kívül hagyása esetén 24 órás szabadságvesztés is kiszabható.

A rendőrségi statisztikák szerint a figyelemzavaros vezetés a közúti balesetek egyik leggyakoribb oka. Ausztriában tavaly több mint 130 ezer sofőrt bírságoltak meg a rendőrök vezetés közbeni telefonálás vagy SMS-ezés miatt. Ha a sofőr a mobiltelefonját navigációs eszközként használja, a címet köteles még az indulás előtt bevinni a készülékbe, ugyanis menet közben ez a tevékenység nem megengedett.

A biztonsági öv nélküli vezetésért vagy bukósisak nélküli motorvezetésért kiszabható bírság 50 euróra emelkedik a korábbi 35 euró helyett. Amennyiben az elkapott sofőr nem fizeti meg a helyszínen a bírságot, 100 euróra emelik a kifizetendő összeget.

Az elkapott sofőrök polgári jogi és büntetőjogi következményekkel is szembesülhetnek, mint például a kedvezőtlen kártérítés, vagy biztosítási juttatás egy közúti baleset esetén.

Mindenki legyen óvatos, ha autóval készül Ausztriába, főleg a vezetés közbeni telefonálással.

Forrás: refresher.sk

Címkék: ausztria, bírság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.