2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Március 16. 16:59, csütörtök | Kzélet
Forrás: Interez

Jelentősen csökken az autók regisztrációs díja

Jelentősen csökken az autók regisztrációs díja

Júliustól változik az autók regisztrációs díja.

Ez év közepétől új módon számítják ki az autók új tulajdonoshoz történő átírásának díját. A változás az igazgatási illetékekről szóló törvény módosításából következik, amelyet végül szerdán hagytak jóvá a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának tagjai. Az utolsó pillanatban változtattak az áprilistól érvényes díjkorrekción.

A módosítás kedvezőbb lesz az autósoknak, ugyanis kisebb lesz a motorteljesítmény-kategóriák száma. Ezzel egyidejűleg a régebbi járművekre vonatkozó ökológiai együttható mértékét is csökkentik, hogy kedvezőbbé tegyék ezen járművek adóterhét.

„Ennek eredményeként a két táblázatban szereplő értékek szorzatával egyszerűsíthető lesz a díj végösszegének kiszámítása.” – mondták a változást előterjesztő politikusok.

Richard Sulík a közösségi oldalon lévő profiljában úgy nyilatkozott, hogy a díj maximális összege 3900 euróról 1000 euróra csökken, az új autóknál pedig mindössze 400 euró lesz (3900 helyett). Azt is leszögezi, hogy a nagyon régi és egyben nagyon erős autókért (évente csak néhány száz példány vált gazdát ezekből az autókból) legfeljebb 1000 euró lesz a díj.

Végezetül leszögezi, hogy az évi 370 ezer átírásból az esetek több mint 95 százalékában csökken, vagy változatlan marad (33 euró) a regisztrációs díj.

A módosítás eredeti javaslata szerint az M1 és N1 kategóriás gépjármű tulajdonosának – ha a rendszáma nem változik – átruházás esetén 70%-kal alacsonyabb igazgatási díjat kell befizetnie. A képviselők azonban több módosító javaslatot terjesztettek elő, eltérő hatókörrel és díjmódosítással. Végül Marián Viskupič SaS-képvielő javaslata ment át a szavazáson.

A módosítás ez év július 1-jétől lép hatályba.

Forrás: interez.sk

Címkék: autó, regisztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.