2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. November 01. 17:46, hétfő | Világ
Forrás: Blue Origin / Sierra Space

Jeff Bezos cége építheti az első kereskedelmi űrállomást

Jeff Bezos cége építheti az első kereskedelmi űrállomást

A Blue Origin és partnere egy olyan projektet szeretne megvalósítani, amely elsősorban a vállalatok számára lesz elérhető. A határ a csillagos ég? Nos, úgy tűnik.

Mikor legutoljára Jeff Bezosról írtunk, arról számoltunk be, hogy a vállalkozó az űrbe juttatta Kirk kapitányt. William Shatner utazását milliók követték figyelemmel, most pedig még nagyobb fába vágja fejszéjét a Bezos fémjelezte Blue Origins.

A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy a Blue Origin és a Sierra Space közösen építenének fel egy teljesen magánkézben lévő űrállomást, amely elsősorban azon vállalatok (és üzletemberek) igényeit elégítené ki, akik a magasból, orbitális pályán intéznék ügyeiket, illetve kapcsolódnának ki. Az érdekes elképzelés minden részletét tekintve megkerüli a területen jelenlévő, azt eddig uraló óriásokat, bár azért néhány jól ismert név (így például a Boeing) itt is felbukkan az együttműködők listáján – ezek mellett azonban a Redwire Space, a Genesis Engineering Solutions, valamint az Arizonai Egyetem jelenik meg a partnerek között. Állításuk szerint az állomás versenyképes ajánlatot nyújtana mindazoknak, akik kutatási, üzleti, vagy akár valamilyen nemzetközi célból utaznának az űrbe, bár az még egyelőre nem világos, hogy ez mit jelent, hiszen a meglévő kínálatban nem igazán akadunk rivális ajánlatra.

Ha minden jól megy, az évtized második felére készülne el az űrállomás, amelyet menetrend szerinti járatok szolgálnának ki, így különféle vonzó ajánlatok és lehetőségek állnának a helyszínen rendelkezésünkre. Ezek pontos jellegét még szintén nem részletezték, nem kizárt azonban, hogy az üzleti mellett a szórakoztatói jelleg is megjelenik majd az ajánlatban, ehhez azonban először a megfelelő pályára kellene eljuttatniuk valamilyen eszközt – ahogy azt a kritikusok rögtön meg is jegyzik, a cég egyelőre még nem jutott el idáig. A kizárólag vertikális pályán mozgó, az űrben alig néhány percet eltöltő New Shepard erre nem lesz elég, vagyis újabb, nagyobb rakétákat és kapszulákat kell majd kifejleszteniük és sikeresen letesztelniük.

Amennyiben Bezos elképzelése valóra válik, ez megadhatja a mintát a jövőben megjelenő további, hasonló projektek számára, ahogy lassan valóban belakjuk a hozzánk közelebbi, űrbéli területeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.